,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Wie cryptomunten heeft, moet deze goed bewaren. Dit gebeurt in een digitale portemonnee, ook wel wallet voor cryptomunten genoemd. Wat is de beste cryptocurrency wallet? Iedere cryptomunt heeft zijn eigen digitale portemonnee. Daarnaast zijn er online wallets, maar ook mobiel- en desktop wallets én hardware portemonnees.

Hoe werkt een wallet?

Een wallet is niks anders dan software waarbij het mogelijk is om cryptomunten te bewaren. Deze software wordt geïnstalleerd op pc, tablet of smartphone.

[do_widget id=custom_html-4]

Vanuit de digitale portemonnee is het niet alleen mogelijk om cryptomunten te bewaren, maar ook om deze te ontvangen of te versturen. Een wallet bevat op zijn minst één uniek adres. Het publieke adres is voor iedereen zichtbaar. Daarnaast is de wallet voorzien van een private key. Dit is de toegangssleutel tot de digitale portemonnee.

Portemonnee goed beveiligen

Het is belangrijk om de digitale portemonnee goed te beveiligen. Alleen zo is het mogelijk om de cryptomunten veilig te stellen. Er worden steeds vaker online wallets gehackt. Hierbij raakt de eigenaar al zijn cryptomunten kwijt.

Het is aan te raden om een online wallet goed te beveiligen met behulp van een moeilijk wachtwoord. Dit wachtwoord mag niet met anderen worden gedeeld. Ook verdient het aanbeveling om dit niet op de computer op te slaan. Wanneer de computer gehackt wordt, is immers ook het wachtwoord zichtbaar.

Hardware wallet

In principe is een hardware wallet de meest veilige manier voor het opslaan van cryptocurrencies. Een hardware wallet ziet eruit als een usb-stick. De cryptomunten worden offline bewaard. Daarnaast is het mogelijk om eenvoudig transacties te verrichten vanuit de hardware wallet.

Het is belangrijk om de hardware wallet op een veilige plaats te bewaren. Wanneer deze usb stick wordt gestolen, zijn alsnog alle cryptomunten verloren.

Een populaire hardware wallet is de Ledger Nano S. Deze kost gemiddeld €58. Ook de Keepkey wordt veel gebruikt, deze kost gemiddeld €139. Overige hardware wallets zijn de Trezor, Ledger Blue en Digital Bitbox. In 2019 kon je die hardware wallets overal kopen, tegenwoordig zijn er nog maar weinig aanbieders.

Bekijk hardware wallet

Wallet voor Ethereum

Op zoek naar de beste Ethereum wallet? Hier zijn verschillende mogelijkheden in. Bij veel cryptocurrency beurzen kunnen de Ethereums online worden opgeslagen. Dit is alleen aan te raden tijdens periode van handel. Wanneer de beurs zelf gehackt wordt, is de kans groot dat alle opgeslagen Ethereum voorgoed verloren gaan.

Maak gebruik van de officiële Ethereum wallet, te downloaden via de website van Ethereum. Bezoek altijd de officiële website en geen zogenaamde namaakwebsite.

Ripple wallet

Voor Ripple is er de keuze uit een desktop wallet of app voor telefoon. Bezoek de website van Ripple en download hier een digitale portemonnee voor Windows, Mac of Linux. Via deze website is het ook mogelijk om vragen te stellen. De app vind je terug in de Google Play Store.

Multiwallets

Met een multi wallet kun je het meerdere cryptocurrency opslaan. Een bekend voorbeeld is Jaxx. Deze multi wallet ondersteunt de meest populaire cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum, Dash en Litecoin. Daarnaast is het mogelijk om Augur en ZCash op te slaan.

Exodus is een andere multi wallet. Deze ondersteunt veel meer munten dan Jaxx. Zo biedt het ook ondersteuning voor Golem, Civic en Aragon.

Papieren wallet

Een van de veiligste digitale portemonnees is de papieren wallet oftewel paper wallet. Hierbij maak je een geprinte versie van de private key of sleutel. Deze sla je dus niet online op. Op deze manier is het voor hackers niet mogelijk om bij de paper wallet te komen. Een paper wallet aanmaken kan voor Bitcoin. Dit doe je op verschillende manieren, onder andere via www.bitadess.org.

Beweeg de muis over de getallen totdat het percentage op 100% staat. Vervolgens verschijnt de wallet met zowel het publieke als privéadres. Het is belangrijk om deze uit te printen en zorgvuldig te bewaren. Het online aanmaken van een paper wallet brengt wel een risico met zich mee. Tijdens het aanmaken of printen kan de key gestolen worden. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van een stabiele en veilige internetverbinding.

Het is ook mogelijk een paper wallet offline aan te maken. Hiervoor is een speciale wallet printer nodig. Het is in Nederland niet eenvoudig om aan deze printer te komen. Deze worden vaak geïmporteerd of besteld vanuit het buitenland.

Kan niet meer inloggen op wallet

Een veelvoorkomend probleem, mensen kunnen niet meer inloggen op hun wallet omdat ze het wachtwoord kwijt zijn. Bij online wallets is het mogelijk een nieuw wachtwoord aan te vragen via de e-mail. Dit laat gelijk zien dat dit de minst veilige manier is voor het opslaan van cryptomunten. Iemand kan immers ook de email hacken en zo achter het wachtwoord komen.

De meeste wallets zijn voorzien van een extra sleutel. Deze sleutel bestaat uit 12 tot 20 woorden. Bij het kwijtraken van de wallet of de inloggegevens wordt gevraagd naar deze serie woorden. Bij het invullen hiervan activeer je de wallet weer opnieuw. De opgeslagen cryptomunten zijn weer zichtbaar. Juist daarom is het belangrijk om deze serie woorden goed op te slaan, bij voorkeur offline.

Wie niet meer bij zijn wallet kan, is alles aan cryptomunten kwijt. Deze zijn ook niet op een andere manier terug te halen. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het veilig bewaren van wachtwoorden en inloggegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.