,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hoort er steeds meer over: blockchain of blockchaintechnologie. Wat is blockchain? Dit is een datastructuur. Het wordt gebruikt bij het Bitcoin netwerk. Blockchain houdt data items bij zodat er geen vervalsing kan plaatsvinden. Zelfs de beheerder van een netwerk kan geen gegevens vervalsen.

Definitie van blockchain

Wat is blockchain nu precies? Dit is een grootboek voor digitale transacties, en wordt via een netwerk gedeeld. Niet alleen handig voor cryptomunten. Je gaat het namelijk steeds vaker tegenkomen. Denk maar aan toepassingen in de zorg, of bij de notaris.

[do_widget id=custom_html-4]

Uitleg over blockchain

Blockchain is een grote database die open staat voor iedereen. Wie wel eens gebruik maakt van Google Drive, OneDrive of een andere Cloud, begrijpt het iets beter. Het is een bestand dat door meerdere mensen wordt gedeeld en waarop gewerkt kan worden.

Het verschil met een spreadsheet is dat in een blockchain alleen onderaan informatie wordt toegevoegd. Hierdoor blijft de geschiedenis staan en is zichtbaar voor anderen.

Geen wijzigingen doorvoeren

Het digitaal grootboek is voor iedereen inzichtelijk, niemand kan een wijziging doorvoeren. Deze wijziging is dus niet mogelijk op eerder toegevoegde regels. Het is wél mogelijk om nieuwe regels toe te voegen. Oude gegevens blijven staan. Cryptografische software controleert de toevoegingen en weigert het aanbrengen van wijzigingen. Dit maakt de fraudegevoeligheid zeer klein.

Toepassing van blockchain

Dit digitaal grootboek wordt veel toegepast bij Bitcoins, de digitale munteenheid. Daarnaast maken ook andere digitale munten gebruik van blockchaintechnologie waaronder Litecoin, Gulden en BlackCoin. Een digitaal grootboek wordt ook gebruikt bij werken in de cloud. Sinds 2016 wordt de blockchaintechnologie toegepast bij de belastingdienst, de Kamer van Koophandel en het kadaster.

Blockchain voor Dummies

Er wordt veel gezocht naar blockchain voor Dummies, een van de meest bekende boeken. Erg handig wanneer je meer wilt weten over dé techniek van de toekomst. Vragen als ‘wat is blockchain en wat kun je ermee’ komen in dit boek voorbij. Ook wordt er dieper ingegaan op de toepassingen en hoe dit werkt in combinatie met cryptomunten.

Bestel het boek Blockchain voor Dummies

Blockchain is vooral handig wanneer er veel partijen betrokken zijn. Het heeft een aantal voordelen:

  • Biedt transparantie
  • Het systeem is altijd beschikbaar
  • Maakt het mogelijk om wereldwijd zaken te doen
  • Biedt zekerheid zonder dat er sprake is van fraude

Wie meer wil weten schaft een van de boeken aan of volg een cursus of conference.

Blockchain en Bitcoins

De Bitcoin is de bekendste vorm van elektronisch geld. Het werd geïntroduceerd in 2009. Bitcoins worden opgeslagen op de pc of smartphone, in een wallet bestand. Het is belangrijk dat opgeslagen bitcoins veilig worden bewaard, dit gebeurt door middel van een blockchain.

Dankzij het Bitcoin grootboek is het niet mogelijk om de balans te wijzigen. Hierdoor kan er niet gefraudeerd woorden. Met dit grootboek is het wel mogelijk om een transactie uit te voeren. Iedere nieuwe transactie wordt als nieuwe regel onderaan de lijst toegevoegd. Blockchaintechnologie maakt de Bitcoin betrouwbaar.

Digitaal vastleggen

De techniek biedt nog veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld bij de verkoop van een e-book, waarbij afgesproken wordt dat dit e-book slechts 3 keer doorverkocht mag worden. Een blockchain verleent credits om dit te doen, daarna wordt doorverkoop niet meer toegestaan.

ABN-AMRO werkte in 2006 samen met Havenbedrijf Rotterdam. Dit betrof een experiment. Een scheepslading die in de haven van Rotterdam aankwam werd geregistreerd door middel van een digitaal grootboek. Ook ING-bank werkt met blockchaintechnologie. Hiermee kunnen internationale contracten worden bijgehouden.

Energiebedrijven werken met een digitaal grootboek om de doorverkoop van energie eenvoudiger te maken. Hierdoor is geen derde partij meer nodig.

Blockchain in de zorg

Met name in de zorg biedt blockchain een goed toekomstperspectief. In het verleden was het tussen zorgverleners onderling moeilijk om medische gegevens op te vragen. Met blockchain is samenwerken veel eenvoudiger. Informatie wordt geregistreerd en is toegankelijk voor zorgverleners die deze informatie nodig hebben. Doordat de gegevens niet aan te passen zijn, levert deze technologie een grotere betrouwbaarheid op.

Knelpunt is de privacy van patiënten, medische gegevens mogen niet voor iedereen toegankelijk zijn. Ook moet de patiënt zelf toestemming geven voor het inzien van deze gegevens. Belangrijk is dat informatie wordt versleuteld en via een verwijzing bereikbaar is.

Wat is blockchain wallet?

Al eens gehoord van een blockchain wallet? De blockchain wallet app is te gebruiken op de smartphone, hierin wordt een cryptomunt bewaard. Op de pc installeert de gebruiker een wallet, die ook op basis van een digitaal grootboek werkt. De wallet wordt beveiligd met behulp van verschillende tekens, letters en cijfers. Wie het wachtwoord is vergeten komt niet meer in zijn wallet terecht. Bitcoins of andere cryptomunten gaan hiermee verloren.

Blockchain Explorer

Op de website Blockexplorer.com zijn de laatste transacties met betrekking tot Bitcoin zichtbaar. Iedere transactie krijgt een hash toegewezen, een unieke code. Door op een hash te klikken verschijnt er meer informatie. Het is bijzonder om te zien hoeveel transacties er per seconde voorbij komen. Dit gaat razendsnel en geeft ook aan hoe populair die cryptomunt Bitcoin is.

Kritiek op blockchain

Naast de positieve eigenschappen is er ook kritiek op het gebruik van deze techniek. Informatie die erop wordt gezet is niet uitwisbaar. Wat erop staat dan blijft er ook voor altijd opstaan. Dit is niet altijd wenselijk. Daarom moeten bedrijven vooraf goed nadenken over het gebruik van een blockchain.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.