Bijgewerkt: 27 maart 2023

Als je dringend geld nodig hebt is het belangrijk om eerst na te gaan waarom je het nodig hebt en hoeveel. Heb je hier eenmaal een idee van dan kun je op verschillende manieren geld lenen. Bijvoorbeeld bij een bank of andere financiële instelling, via een platform of geld lenen van vrienden of familie.

De kosten van een lening

Heb je dringend geld nodig? Kijk dan goed uit met malafide aanbieders. Sommigen maken misbruik van het feit dat je snel geld wil lenen.

Iets waar je ook rekening mee moet houden is dat geld lenen altijd kosten met zich meebrengt. Het is verstandig om verschillende leningsopties te vergelijken. Kies hierbij voor de optie met de laagste rente en de meest gunstige voorwaarden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je in staat bent om de lening terug te betalen zodat je niet in financiële problemen terechtkomt.

De mogelijkheden met betrekking tot dringend geld lenen

Hieronder zie je een aantal opties wanneer je dringend geld nodig hebt. Kijk van te voren welke optie het beste bij je past.

Een flitslening om snel geld te lenen

Een flitslening is een lening met een zeer korte looptijd en een hoog rentepercentage. Het is een vorm van kortlopend krediet. Hierbij leen je binnen een dag een klein bedrag. Een flitslening wordt ook wel minilening of flitskrediet genoemd.

Het bedrag dat je kunt lenen is meestal beperkt tot enkele honderden euro’s en de looptijd is meestal enkele weken tot maximaal een paar maanden. De rente op flitsleningen is over het algemeen hoger dan bij andere vormen van leningen. Dit is omdat de kredietverstrekker een hoger risico loopt.

Het aanvragen van een flitslening gaat snel en eenvoudig. Je hoeft meestal geen uitgebreide kredietcheck te ondergaan en er zijn geen documenten nodig om aan te tonen dat je de lening kunt terugbetalen. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die snel geld nodig hebben en niet in aanmerking komen voor andere leningen.

Het kan dat je een negatieve BKR registratie hebt. Dat is bij het aangaan van een flitslening geen probleem. Heb je dringend geld nodig en hoeft het bedrag niet hoger zijn dan 2000 euro per keer? Dan is dit een goede methode. Nederland is maar een aanbieder actief: Saldodipje.

De nadelen van een minilening

Het is belangrijk om op te merken dat een flitslening erg duur kunnen zijn. Dit komt door de hoge rente en kosten die ermee gepaard gaat. In de praktijk neemt hier niet altijd wat van op dat je de lening op zeer korte termijn terugbetaalt.

Daarnaast kan een flitslening leiden tot een neerwaartse spiraal van schulden. Het kan voor jou moeilijk zijn om de lening en de rente op tijd terug te betalen. Het is daarom belangrijk om eerst te overwegen of een flitslening bij je past.

Geld lenen bij een bank

Banken zijn de meest traditionele optie voor het lenen van geld. Je kunt een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een hypotheek aanvragen. Wanneer je zeer dringend geld nodig hebt dan moet je er rekening mee houden dat een niet de snelste methode is. Er kunnen gemakkelijk twee weken overheen gaan voordat je de lening geregeld hebt.

Een kredietverstrekker

Er zijn verschillende kredietverstrekkers op de markt. Je hebt keuze tussen een aantal online kredietverstrekkers, die persoonlijke leningen en doorlopende kredieten aanbieden. Ook zijn er die op locatie werken, waarbij je langskomt.

Zo op het eerste oog lijken een bank en kredietverstrekker hetzelfde te zijn. Toch klopt dit niet helemaal want bij een bank kun je niet alleen een lening aanvragen maar ook een betaal- of een spaarrekening openen. Dat kan bij een kredietverstrekker: hier kun je alleen voor leningen terecht.

Je creditcard gebruiken

Heb je een creditcard dan kun je geld opnemen of een aankoop doen tot aan je kredietlimiet. Heb je er nog geen dan kun je deze bij je eigen bank aanvragen. Soms kan dit ook via een andere bank. Je krijgt alleen een creditcard wanneer je over voldoende inkomen beschikt.

Van familie en vrienden geld lenen

Je kunt ook geld lenen van familie of vrienden. Misschien zijn ze bereid om je te helpen. Heb je dringend geld nodig dan is dit een zeer goede methode want je ondergaat geen kredietwaardigheidscontrole. Bovendien heb je het geld vaak snel in handen, bijvoorbeeld contant of omdat ze het rechtstreeks naar je overmaken.

Wanneer je geld van familie of vrienden neemt is het belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. Bijvoorbeeld de looptijd van de lening en eventuele rente die je betaalt. Gaat het om kleine bedragen dan zou familie of een vriend zelden rente in rekening brengen. Dat scheelt weer een de maandelijkse lasten.

Geld krijgen via crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve manier om geld te lenen. Hierbij leen je geld van een groep mensen via een crowdfundingplatform. Het werkt als volgt:

 • Een persoon, bedrijf of project maakt een profiel aan op een crowdfundingplatform en beschrijft een project of idee. Daarnaast hoeveel geld nodig is om dit te realiseren.
 • Mensen die geïnteresseerd zijn in het project kunnen via het platform geld doneren of investeren. Dit doen ze in ruil voor beloningen, aandelen of rente.
 • Het project of de persoon ontvangt het geld als het doelbedrag is bereikt. Vervolgens wordt het geld kan gebruikt om het project of idee te realiseren.
 • Bereikt de campagne niet het doekbedrag? Dan wordt het geld teruggestort naar de donateurs.

Crowdfunding gebruik je voor verschillende soorten projecten zoals een start-up, non-profitorganisaties, een creatief project of een persoonlijk project.

Peer-to-peer lening

Een Peer-to-peer lening (P2P-lening) is een andere alternatieve manier om geld te lenen, waarbij je geld leent van particuliere investeerders. De werkwijze is zeer eenvoudig:

 • Je maakt een account aan op een P2P-platform.
 • Je vraagt een lening aan met de gewenste leningsbedrag en looptijd.
 • Het platform voert een kredietcontrole uit om te bepalen of je in aanmerking komt voor de lening.
 • Het P2P-platform presenteert jouw aanvraag aan potentiële investeerders.
 • Investeerders bekijken de risico’s en opbrengsten van de lening. Ze beoordelen dit op basis van informatie die door het P2P-platform wordt verstrekt.
 • Als genoeg investeerders zich hebben aangemeld betaalt het P2P-platform het geld aan jou uit.
 • Je betaalt de lening via het platform terug aan de investeerders.

Het P2P-platform int de betalingen van jou en verdeelt deze onder de investeerders, minus een vergoeding voor het gebruik van het platform. Het voordeel van een P2P-lening is dat je met lagere rentetarieven krijgt te maken.

Rood staan bij de bank

Dit is een manier om meer geld uit te geven dan je op je bankrekening hebt. De bank laat je toe om tijdelijk negatief saldo te hebben op je rekening, dit noemen ze ook wel ‘rood staan’. Je maakt een overboeking of doet een betaling die groter is dan het bedrag dat op je rekening staat.

Je betaalt rente over het bedrag dat je rood staat en soms ook kosten voor het gebruik van deze service. Je betaalt het rood staan terug zodra je weer genoeg geld op je rekening hebt.

Rood staan kan handig zijn als je tijdelijk wat extra geld nodig hebt. Het is belangrijk om te weten dat rood staan een dure manier van lenen is. Dit gaat gepaard met hoge rentetarieven. Als je regelmatig rood staat kan het beter zijn om een persoonlijke lening of doorlopend krediet aan te vragen, met een lagere rente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.