Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het aantal vacatures in de zorg groeit. Zelfs zonder diploma vind je hier zeker een baan. Je moet alleen wel even weten hoe je hiertussen komt, meer hierover lees je in deze blog.

Werken in de zorg is echt anders

Werk je in de horeca, detailhandel of waar dan ook, dan kun je best eens even boos worden op een klant of opdrachtgever. Dat kan in de zorg echt niet. Je werkt elke dag met mensen (patiënten). Deze zijn erg kwetsbaar, werken in de zorg betekent dus vooral heel lief zijn.

De zorg is zwaar werk. Echt niks voor slappe kippetjes of halve haantjes. Je hebt een grote verantwoordelijkheid. Daarnaast is het ook wel handig als je wat spierballen hebt (of tenminste doet alsof). Het kan namelijk best voorkomen dat je een patiënt moet verplaatsen.

Lijkt het je nog steeds leuk om in de zorg te werken maar heb je geen diploma? Geen probleem, je weet dat bij GeldKip alles mogelijk is.

[do_widget id=custom_html-8]

Banen met én zonder diplomavereisten

Voor een aantal banen in de zorg heb je écht een diploma nodig. Let op want voor de volgende banen kom je er zonder diploma niet tussen:

  • Psychiater/ psycholoog
  • Pedagogisch medewerker
  • Arts/ specialist
  • Verzorgende IG/ verpleegkundige
  • Laborant

Voor deze beroepen heb je minimaal een mbo- of hbo-diploma nodig. Voor sommige banen is een HAVO of vwo-diploma vereist. Gelukkig zijn er ook banen in de zorg zonder dat je een diploma nodig hebt. Kun je toch fijn doen waar je goed in bent: mensen helpen.

Maak gebruik van het personeelstekort

Met de groeiende vraag naar zorgpersoneel is er een flink personeelstekort. Hierdoor gaan werkgevers minder hoge eisen stellen. Pak deze kans! Je kunt in de zorg werken zonder dat je hier een opleiding voor gevolgd hebt. Het kan wel dat de werkgever je een interne opleiding aanbiedt. Dat is dan weer mooi meegenomen.

Het is niet te zeggen hoe lang de groeiende vraag naar zorg en het personeelstekort duurt. Ik zou dan ook zeker niet twijfelen en een kans met beide vleugeltjes aangrijpen.

Huishoudelijk thuiszorgmedewerker

In de zorg werken zonder diploma: wordt huishoudelijk thuiszorgmedewerker. Soms wordt er ervaring gevraagd, maar met een beetje geluk stroom je hier zo in. Je moet in ieder geval goed zelfstandig kunnen werken. Daarnaast ben je sociaal en beschik je over communicatieve eigenschappen. Je moet dus wel een beetje kunnen communiceren.

Wat doe je? Je ondersteunt patiënten thuis bij hun huishoudelijke verzorging. Je gaat stofzuigen, sanitair schoonmaken, dweilen, ramen lappen en nog veel meer. Misschien moet je ook wel wassen en strijken. Met dit werk verdien je tussen de €11 en €14 per uur.

Pedagogisch medewerker

Ben jij dol op kuikentjes (kinderen) en wil je hier graag mee werken? Dan is de baan als pedagogisch medewerker iets voor jou. Er zijn een aantal kindercentra die hard op zoek zijn naar medewerkers. Hierbij krijg je een interne of externe opleiding aangeboden. Vaak werk je in een kinderopvang. Je geeft begeleiding aan baby’s of kinderen. Het is belangrijk dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt.

De verdiensten liggen tussen de €13 en €18 per uur. Je moet vaak wel investeren in een (interne) opleiding. Biedt de werkgever deze jou aan, dan betaalt hij hier uiteraard ook voor.

Voedingsassistent in het ziekenhuis

Patiënten die in het ziekenhuis liggen hebben wel eens honger, echt waar. Er zijn mensen nodig die de maaltijden klaarmaken of rondbrengen. Als medewerker keuken bereid je verschillende voedingen en beheer je de voorraad. Je bent er ook niet vies van om de eigen werkplek schoon te maken. Voor het bereiden van de maaltijden moet je goed kunnen rekenen (meten en afwegen). Het is prettig wanneer je kennis van hygiëne hebt. Je moet ook zelfstandig kunnen werken. Het kan ook dat je maaltijden rondbrengt. Zorg dat je in goede conditie bent, want je legt soms heel wat kilometers af.

Helpende Plus

Lukt het je niet om een opleiding mbo-niveau 3 af te ronden? Ook met een diploma op mbo-niveau 2 kun je in de zorg terecht. Er is veel vraag naar mensen die als Helpende Plus werken. Hierbij ondersteun je de taken van de verzorgende. Je opleiding wordt aangevuld met speciale modules, bijvoorbeeld over wondzorg en medicatie.

Je werkt grotendeels in de thuiszorg. Je verzorgt cliënten in hun thuissituatie. Het kan hier om de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of andere zorg gaan. Net als voorgaande beroepen verdien je tussen de €11 en €16 per uur. Dit is ook een beetje afhankelijk van je opleiding en taken.

Geen diploma en er tóch een krijgen

De vraag naar zorgassistenten en zorgmedewerkers is zo groot, dat bedrijven steeds vaker opleidingen aanbieden (en betalen). Je bent een echte geldkip wanneer je hier ook gebruik van maakt. Je ondersteunt cliënten in het dagelijks leven of bij hun persoonlijke verzorging. Je krijgt alle handelingen aangeleerd. Later leer je ook verpleegkundige handelingen. Het voordeel: je hebt een inkomen, leuk werk en krijgt ook nog eens een opleiding betaald! Nadeel: het kan fysiek of mentaal te zwaar zijn, Je moet dus wel even bedenken of je echt een baan in de zorg zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.