Bijgewerkt: 27 maart 2023

In ruim de helft van de gevallen werken horecamedewerkers zwart. De belastingdienst kan dit nauwelijks voorkomen. Dit komt omdat het lastig te controleren is. Denk je erover om zwartwerk in de horeca te doen? Ontdek alles over de voor- en nadelen hiervan.

Een duidelijke uitleg over zwart werken

Zwartwerk is geen werk waar je een zwarte uitslag van krijgt (dit kan natuurlijk wel, bijvoorbeeld als schoorsteenveger). Met zwartwerk wordt het ontwijken van inkomstenbelasting bedoeld. Je verricht werk zonder dat je dit bij de belastingdienst aangeeft. Dit betekent dus dat je geen inkomstenbelasting betaalt maar ook geen sociale premies.

Zwart werken is illegaal

In verschillende landen is zwart werken illegaal. Dit is ook in Nederland en België niet toegestaan. Toch doen miljoenen mensen het. Bijvoorbeeld omdat ze netto meer over willen houden. Of omdat ze het moeilijker vinden om aan werk te komen.

Dit verdien je ermee

Hoeveel je met zwartwerk binnen de horeca verdient is afhankelijk van de afspraken die je met de werkgever gemaakt. Zo kun je afspreken dat je een uurloon van € 15 ontvangt. Soms ligt dit lager en in sommige gevallen hoger. Je kunt ook voor een vast bedrag per avond, nacht of dagdeel kiezen.

Het is aan te raden om kennis te hebben van het minimumloon. Ga nooit onder het minimumloon zitten. Werkgevers in de horeca proberen je zo min mogelijk uit te betalen, daarom moet je hier goed over onderhandelen. Omdat er veel vraag is naar mensen die zwart willen werken zit je in een goede handelspositie.

De voordelen van zwartwerk in de horeca voor medewerkers

Een groot voordeel van zwartwerk in de horeca is dat je geen inkomstenbelasting afstaat. Wanneer je € 15 per uur verdient dan blijft dit ook op € 15 staan. Werk je in loondienst dan houd je van die € 15 ongeveer € 12 over. Dat is een stuk minder.

Een ander voordeel is dat je niet aan een contract vastzit. Wanneer je vandaag op wil stappen dan kan dat gewoon.

Nadelen voor medewerkers

Zwart werken heeft voor medewerkers ook wat nadelen. Omdat je geen arbeidscontract hebt kun je ook nergens aanspraak op maken. Ben je ziek? Dat is dan jammer maar wanneer je niet komt krijg je niks betaald. Heb je een arbeidscontract dan is de werkgever verplicht om je bij ziekte te betalen.

Het kan ook dat er een ongeval tijdens het werk gebeurt. Hier ben je als zwartwerker niet voor verzekerd. Een ander nadeel is dat je geen aanvullend pensioen opbouwt.

Misschien wel het belangrijkste is dat zwart werken niet is toegestaan. Wanneer ze je hier op betrappen kan dit tot een boete te leiden. Ook moet je de verschuldigde inkomstenbelasting alsnog betalen. Heb je hier geen rekening mee gehouden dan kan dit voor grote financiële problemen zorgen. Reken maar eens uit wat je terug moet betalen wanneer je vijf jaar lang zwart werkt.

Zwartwerk in de horeca: voor- en nadelen voor werkgevers

Het is opvallend dat de meeste zwartwerkers in de horeca actief zijn. Gevolgd door de bouw en de land- en tuinbouw. Waarom zou een werkgever liever met zwartwerkers aan de slag gaan?

Ten eerste is dit goedkoper. De grootste kostenpost van een bedrijf zit hem in personeel. Door het personeel zwart uit te betalen bespaart het bedrijf een hoop geld. Bovendien hoeft het bedrijf het personeel niet uit te betalen bij ziekte of bij andere problemen.

Bovendien zit de werkgever niet aan arbeidscontracten vast. Willen ze van het personeel af dan kan dit per direct en probleemloos. Het is niet nodig om een ontslagprocedure op te starten. Dit maakt het goedkoop en interessant om personeel zwart in dienst te nemen.

Werkgevers moeten ook met de nadelen rekening houden. Een van de grootste nadelen is dat een werkgever een hoge straf kan krijgen. De boete voor het houden van zogenaamd zwart personeel is ontzettend hoog. De sancties kunnen ertoe leiden dat het bedrijf kan sluiten.

Verschillende vormen van zwart werken

Iemand met een arbeidscontract kan nog steeds zwartwerk in de horeca verrichten. Bijvoorbeeld omdat er wel een arbeidscontract aanwezig is maar de werkgever een gedeelte contant uitbetaalt. In dit geval wordt er gedeeltelijk aan zwart werk gedaan.

Het kan ook dat de werkgever in natura betaalt, bijvoorbeeld een maaltijd of een dagtaak. Wanneer dit niet aan de belastingdienst wordt doorgegeven dan valt dit tevens onder zwartwerk.

De horeca: meest populaire banen

Zwartwerk in de horeca vind je overal. Van het café tot het restaurant en van het hotel tot het animatieteam. De horeca staat in de top drie van zwart geld verdienen. Het zijn vooral vrouwen die zich binnen de horeca tot zwartwerk laten verleiden. Mannen die in de horeca werken krijgen vaker een arbeidscontract.

Dat vrouwen vaker in de horeca zwartwerk verrichten heeft met de gunstige arbeidstijden te maken. Ze kunnen ‘s avonds werken, wanneer hun partner thuis is en op de kinderen past. Of in het weekend en dit combineren met een baan die ze door de week uitvoeren. Het is ook een mooie bijverdiensten naast een uitkering.

In de horeca zijn een aantal baantjes met betrekking tot zwart werken zeer populair:

  • Barmedewerker
  • Uitsmijter
  • Kamermeisje
  • Bediening
  • Keukenmedewerker
  • Schoonmaak
  • Dj

Het verminderen van dit fenomeen

Wereldwijd proberen landen het zwartwerk aan te pakken. Overheden voeren controles uit aandelen straffen uit. Deze straffen worden niet alleen aan werkgevers maar ook aan werknemers gegeven. Dit moet een grotere drempel opwerpen.

Ondanks de vaak hoge straffen blijft het gebeuren. Dit komt omdat inkomstenbelasting overal hoog is, vooral in Nederland. Het is dan ook niet zo gek dat in Nederland op grote schaal zwart wordt gewerkt, zowel in de horeca, de schoonmaak, de bouw en andere sectoren ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.