Bijgewerkt: 27 maart 2023

De handel in cryptocurrency is erg populair. Toch zijn er ook mensen die hier sceptisch tegenover staan. Is crypto een bubbel? Soms wordt gezegd van wel, al helemaal wanneer je naar de flinke koersverschillen kijkt. In een jaar tijd kan bitcoin met 40% stijgen, en sommige munten doen dit met duizenden procenten. Toch betekent dit niet dat crypto gelijk een bubbel is.

Nog geen account bij Bitvavo? Tijdelijk een welkomstbonus waarbij je over de eerste € 1000 geen handelskosten betaalt.

Bekijk deze bonus

Het idee achter een bubbel

De term bubbel is afkomstig vanuit de aandelenmarkt. Wanneer aandelen overgewaardeerd zijn dan spreek je van een bubbel. Het vermoeden bestaat dat de prijs op korte of lange termijn flink zakt. In de wereld van cryptocurrency spreek je nóg vaker van overwaardering.

Het lastige met crypto is dat je nooit weet of een munt echt overgewaardeerd is. Er is namelijk geen onderliggende waarde. Aandelen hebben dat wel, de waarde komt voort uit winst van het bedrijf. Dus dat crypto een bubbel is, dat kun je niet zomaar vaststellen.

Crypto koersen stijgen flink

Opvallend is dat de grote munten waaronder bitcoin en ethereum vanaf het begin een flinke stijging laten zien. Vooral sinds 2019 gaat dit ontzettend hard. Het is niet te zeggen of deze stijging door blijft gaan, want ooit moet het ‘klappen’, zoals sceptici menen.

Waarom stijgen de koersen van crypto flink? Dit wordt bepaald door een toenemende vraag naar cryptocurrency. Wanneer genoeg mensen crypto willen kopen, dan drijft dit de prijs op.

Een en ander had ook met de coronapandemie te maken. Veel mensen zaten thuis en zijn zich toen gaan richten op de handel in cryptocurrency. Maar koersen stijgen ook wanneer mensen minder vertrouwen in de huidige economie en de vaste valuta hebben.

Is crypto een bubbel?

Dan blijft de vraag open staan of crypto echt een bubbel is. Het is lastig om hier een goed antwoord op te geven. Het is een feit dat bitcoin maar ook andere cryptomunten in een achtbaan zitten. Koersen stijgen en dalen hard, het is bijna beangstigend.

Om antwoord op de vraag te geven: ja, crypto kan een bubbel zijn. Wanneer iedereen de interesse in cryptovaluta verliest, dan stort alles in. Dit gebeurt ook wanneer er angst voor renteverhogingen aanwezig is. Want wanneer de VS de rente verhoogt dan trekken mensen hun geld uit risicovolle beleggingen. De eerste terugtrekking zal crypto raken, want dat is het meest risicovol.

Daarnaast zijn er wat landen die crypto activiteiten willen verbieden. Er zijn al landen die er een verbod op hebben gelegd. Maar wanneer meer landen volgen, dan storten de koersen ook ineen. Achteraf zeggen dat crypto een bubbel was, is dan makkelijk.

Waarom de crypto markt zo volatiel is

Crypto mag dan populair zijn, maar het is ook erg volatiel. In normaal Nederlands betekent dit dat de koersen hard kunnen stijgen maar net zo hard kunnen dalen. Een koerswisseling van 10% op een dag is geen vreemd verschijnsel.

Waarom is de cryptomarkt zo volatiel? Dit heeft verschillende oorzaken, en heeft niks te maken met het feit of crypto een bubbel is, of juist niet.

Wereldwijde gebeurtenissen beïnvloeden de koersen. Bijvoorbeeld Elon Musk, oprichter van Tesla, die de koers van bitcoin vaker heeft beïnvloed. Dit deed hij door te zeggen dat Tesla bitcoin zou accepteren als betaalmiddel. De koers van bitcoin steeg, maar toen Musk zei dat hij terugkwam van dit besluit daalde de koers weer hard. Musk heeft overigens ook een grote invloed (gehad) op Dogecoin, zijn favoriete cryptomunt.

Andere gebeurtenissen zijn nieuwe positieve ontwikkelingen, dan stijgen de koersen. Maar let op met fake nieuws, want dat gaat ook veel rond. Zo krijg je dat een koers onterecht kan stijgen of dalen. Daarom is het zo goed om al het crypto nieuws op waarheid of feiten te controleren.

Gaat de crypto bubbel barsten?

Maak je geen zorgen over de crypto bubbel. Bij cryptocurrency kun je niet echt zeggen dat het een bubbel is, maar het is wel een feit dat de koers ooit hard onderuit gaat. Dit is al een paar keer eerder gebeurd. Een koersverlies van 80% behoort tot de mogelijkheden, zo heeft het verleden uitgewezen. Laat je dus niet gek maken in je hoofd en investeer alleen met geld dat je kunt missen.

Geen financieel advies

Zoals je van GeldKip gewend bent ontvang je hier geen financieel advies maar informatie of een richtlijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.