Je portemonnee is leeg en je staat rood op de bankrekening. Behoor jij tot de armste mensen van Nederland? Hieronder vind je de 7 armste gemeentes van Nederland.

Gemeente met de meeste armoede

Het CBS houdt bij in welke gemeentes de meeste mensen in armoede leven. Zakenblad Quote kijkt juist waar de meeste mensen met een vermogen vanaf een ton wonen. Combineer deze twee lijsten samen en je ontdekt waar de armste mensen van Nederland leven. Hieronder de top 7 armste gemeentes.

1. Groningen

Woon je in Groningen, dan ligt je gemiddelde besteedbaar inkomen op €18.400 per huishouden. Mocht je dit veel vinden: het gemiddelde huishouden heeft een besteedbaar inkomen van €24.700. In Groningen wonen dus de armste mensen van Nederland. Aangezien hier ook nog eens regelmatig aardbevingen voorkomen, zien de Groningers de waarde van hun woning sterk afnemen. Dit draagt niet positief bij aan het totale vermogen. Mocht je in Groningen wonen: ik hoop dat het jou beter gaat. Ben je geen student, dan zal het vast wel meevallen.

Wandelen van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht? Bestel het boek:

 Pieterpad 2 Vorden – Maastricht

2. Wageningen

Met een besteedbaar jaarinkomen van € 20.100 per huishouden staat Wageningen op plaats 2. Opvallend, omdat Wageningen een niet heel grote stad is. De armoede wordt hier voornamelijk door de duizenden studenten veroorzaakt.

3. Nijmegen

Alweer een echte studentenstad. Mensen uit Nijmegen hebben een gemiddeld inkomen van € 20.300 per jaar. In deze gemeente wonen meer dan 175.000 inwoners. Hiervan zijn er ruim 40000 studenten. Dit komt neer op meer dan 22% van de inwoners!

Bestel de Nijmeegse vierdaagse vlag

4. Rotterdam

Rotterdammers hebben een doorsnee netto jaarinkomen van € 20.500 (per huishouden). Ook dit ligt onder het gemiddelde. Voor Rotterdam is er een lichtpuntje: ze zijn niet langer de armste gemeente van Nederland. Dit was jarenlang wel het geval, maar nu heeft Groningen de stad Rotterdam ingehaald. Ruim 15% van de Rotterdammers moet van een laag inkomen rondkomen. 7% leeft langdurig in armoede.

5. Maastricht

Je zou het niet zeggen, maar ook de Maastrichtenaren hebben het niet breed. Het gemiddeld huishouden heeft een jaarinkomen van € 20.600. Dit ligt €100 boven de Rotterdammers, het verschil is dus echt klein. Het zal je vast opvallen dat armoede voornamelijk in de grotere steden voorkomt. Dit heeft enerzijds met studenten en anderzijds met vluchtelingen en migranten te maken.

6. Enschede

Voor mensen uit Enschede geldt een gemiddeld inkomen van € 20.700. Hier wonen 159.000 mensen waarvan 23.000 studenten. De ‘studentendichtheid’ bedraagt 14% en ligt hiermee lager dan in andere studentensteden (wow, mooi woord voor galgje).

7. Heerlen

Terug naar Zuid Limburg: Heerlen. Hier bedraagt het jaarinkomen ongeveer € 21.100 per jaar. In Heerlen wonen betekent een groter risico op armoede. Zo blijkt dat ruim 12,7% van de huishoudens in deze gemeente van een laag inkomen moeten rondkomen. Dit is hoger dan in andere Limburgse gemeenten.

Armste mensen volgens Quote

Quote ziet het allemaal net even wat anders. Ze kijken naar de hoogste inkomens. Ruim 25% van de bevolking verdient 1 ton of meer (per jaar). Waar wonen deze mensen of juist: waar niet? Het minst van deze ‘rijke’ mensen vind je in:

  • Rotterdam (9,2%)
  • Heerlen (9,7%)
  • Spijkenisse (9,8%)
  • Almere (10%)
  • Lelystad (10,5%)

Ook de steden Brunssum, Kerkrade en Enschede komen voorbij.

Hier kun je beter wél wonen

Er zijn ook gemeenten waar de minst armste mensen van Nederland wonen. Is dit jouw stad of dorp?

  • Rozendaal: € 36.700
  • Bloemendaal: € 34.700
  • Laren: € 32.300
  • Oegstgeest: € 32.300
  • Heemstede: € 32.200

Woon je in een van bovenstaande gemeenten, dan ben je een echte GeldKip (of je wordt er een).

Leven op of onder de armoedegrens

De armoedegrens is voor elk land weer anders. De Wereldbank hanteert een maandinkomen van $38. in Nederland ligt de armoedegrens een stuk hoger. Kom je met € 1135 of minder per maand rond, dan leef je op of onder de armoedegrens. Dit bedrag geldt voor een alleenstaande. Voor een stel ligt de armoedegrens op € 1555 en voor een gezin met 1 kind op € 1850. Deze bedragen zijn per maand. Over heel Nederland leeft gemiddeld 7% op of onder de armoedegrens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.