Bijgewerkt: 27 maart 2023

Moderne senioren zitten vol energie. Een bedrijfje beginnen na je 60e? Dat is een mooie manier om zelfstandig basisinkomen te regelen. Zelfs wanneer je een AOW-uitkering hebt behoort een eigen onderneming tot de mogelijkheden.

Voor jezelf beginnen of doorwerken

Wanneer je de pensioenleeftijd bereikt mag je stoppen met werken. Dat is geen verplichting, je contract bij de werkgever loopt na de AOW-leeftijd gewoon door. Soms stopt het contract automatisch, hier zijn van tevoren afspraken over gemaakt.

Na je 60e heb je de keuze: voor jezelf beginnen of doorwerken. Jaarlijks starten 6200 Nederlanders na hun 60e bedrijf. Van de 65-plussers zijn dat er ongeveer 4400. Dit zijn de meest voorkomende redenen om als 60-plusser een bedrijf te starten:

  • Actief willen blijven
  • Behoefte aan financiële onafhankelijkheid
  • Opgebouwde kennis en ervaring in willen zetten

Voordelen van een bedrijf beginnen na je 60e

Door de jaren heen bouw je heel wat kennis en ervaring op. Je hebt bijvoorbeeld verschillende opleidingen gevolgd en brengt een bulk aan praktijkervaring mee. Zonde om hier niets mee te doen. Wanneer je na je 60e een bedrijf begint weet je zeker dat je alle kennis en ervaring effectief inzet. Dit geeft je een voorsprong op jonge startende ondernemers.

Het voordeel is dan ook dat je direct een goede start maakt. Je klanten of cliënten vertrouwen op je expertise. Vanwege je leeftijd straal je dit ook uit.

Een bijkomend voordeel is dat je op deze leeftijd veel beter de rust kunt bewaren. Je hebt veel meegemaakt en weet hoe je in bepaalde situaties moet reageren. Je raakt dan ook niet snel in paniek wanneer het even tegenzit.

Vaak heb je al een bepaald vermogen opgebouwd. Denk hierbij aan eigen woning, spaargeld of beleggingen. Juist door het opgebouwde vermogen kun je wat meer financiële risico’s nemen. Een bedrijf starten trek jou niet de afgrond in.

Geen recht op een WW-uitkering

Ben je in loondienst en raak je buiten je schuld om werkeloos? Dan heb je recht op een WW-uitkering. Blijf je na je AOW-leeftijd in loondienst dan vervalt dit recht. Mocht je werkeloos raken dan heb je niks anders dan je AOW uitkering en eventueel aanvullend pensioen. Dat kan ook een reden zijn om na je 60e een bedrijf te beginnen.

Aan de andere kant moet je er rekening mee houden dat je, met een eigen bedrijf, nooit recht hebt op een WW uitkering. Zelfstandige ondernemers moeten het verlies in inkomsten zelf zien op te vangen.

Nadelen van een onderneming wanneer je 60 jaar of ouder bent

Met een onderneming heb je veel verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld de levering van producten of diensten, het afhandelen van klachten en het voeren van een juiste administratie. Dit laatste is heel belangrijk en richting de belastingdienst ook nog eens verplicht.

Soms krijg je met wettelijke verplichtingen richting je klanten of cliënten te maken. Bijvoorbeeld wanneer je online producten verkoopt. Is de klant niet tevreden dan mag deze het product binnen 14 dagen retour sturen. Zelfs wanneer je het product eigenlijk niet terug wil nemen. Dat consumentenrecht valt namelijk onder de wet Koop op afstand.

Met een financiële onderneming heb je een zorgplicht. Bijvoorbeeld wanneer je beleggingsadvies geeft of als verzekeraar of financieel adviseur optreedt. Ook binnen de zorg, kinderopvang, ouderenzorg of dierenverzorging heb je een bepaalde zorgplicht.

Bijverdienen naast AOW en pensioen

Wanneer je een bedrijf na je 60e begint ontvang je gewoon AOW of pensioen (of je krijgt dit binnen enkele jaren). Wat je met je bedrijf verdient is niet van invloed op de hoogte van AOW of pensioen. Dat blijft gewoon doorlopen. Je mag dus onbeperkt bijverdienen.

Heb je de pensioenleeftijd nog niet bereikt? Dan gelden er andere regels. Ben je in loondienst en begin je een bedrijf dan betaal je over je salaris én de winst uit onderneming inkomstenbelasting. Omdat je maar één keer de algemene heffingskorting toe kunt passen betaal je bij een van de twee activiteiten volledig belasting. Kijk altijd waar je het meest verdient: hier pas je de algemene heffingskorting toe.

Belastingtarief met pensioengerechtigde leeftijd

Fiscaal gezien is een bedrijf beginnen na je 60e heel interessant, al helemaal wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt. In dit geval daalt het belastingtarief waardoor je een stuk minder inkomstenbelasting betaalt. Het dalen van het belastingtarief komt omdat je geen AOW premie meer hoeft af te staan.

Daarnaast veranderen de heffingskortingen wanneer je ‘met pensioen bent’. Ook dit is iets waar je als gepensioneerde van profiteert. Het is goed om vooraf uit te rekenen wat je aan belasting gaat betalen. Dat kan het verschil maken tussen nu of over een paar jaar een bedrijf starten.

Invloed op huurtoeslag of zorgtoeslag

Veel gepensioneerden ontvangen huurtoeslag of zorgtoeslag. Wanneer je een bedrijf hebt dan verhoogt dat je inkomen. Dit is mogelijk van invloed op de huurtoeslag of zorgtoeslag. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en tijdig door te geven dat je meer verdient. De toeslag wordt dan direct aangepast. Doe dit op tijd want het is heel vervelend om achteraf terug te moeten betalen.

Weet je niet zeker of je inkomen van invloed is op de zorgtoeslag of huurtoeslag? Maak op de website van de belastingdienst een proefberekening. Kies hierbij het jaar waarin je de onderneming start. Ligt dat in de toekomst, kies dan het laatst mogelijke jaar.

Aan de slag: een eigen bedrijf starten

Vaak is het opzetten van een eigen bedrijf vrij eenvoudig. Misschien is er financiering nodig, bedoeld voor de aankoop van bedrijfsmiddelen. In het geval is er iets meer werk aan het opstarten van een bedrijf. Hieronder het stappenplan.

  1. Werk je ideeën uit: wie ben je en hoe kun je anderen behulpzaam zijn? Dat is iets dat je vooral voor jezelf in kaart brengt.
  2. Zorg voor financiële middelen. Dit kan middels eigen spaargeld of beleggingen, of regel een (zakelijke) lening. Crowdfunding behoort ook tot de mogelijkheden. Sluit je een zakelijke lening dan is het vaak nodig om een ondernemersplan aan te tonen.
  3. Inschrijven bij de KvK: altijd verplicht voor ondernemingen. Ook wanneer je het slechts enkele uurtjes per week doet en er niet veel mee verdient.
  4. Btw-nummer aanvragen: zeker nodig wanneer de omzet boven de € 20.000 per jaar uitkomt. Bij een omzet lager dan € 20.000 kan de kleine ondernemersregeling van toepassing zijn.
  5. Een website bouwen. Dat is tegenwoordig echt noodzaak, je wil immers niet alleen offline maar ook online gevonden worden. Bouw je eigen website of laat dit door een webdesigner doen. Laat direct professionele teksten schrijven, hiermee kom je betrouwbaar over en word je beter in Google gevonden.

Als laatste is het belangrijk om te netwerken. Ga naar bijeenkomsten of bezoek beurzen, wees op sociale media actief, adverteer in vakbladen of op het internet en blijf aan je website werken. Zo stromen de eerste klanten binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.