Belastingaangifte 2020: vanaf wanneer kun je dit doen?

Vanaf 1 maart staat de belastingaangifte weer klaar. Vanaf wanneer kun je de belastingaangifte 2020 doen? De consumentenbond adviseert om dit halverwege maart te doen. Toch kan dit per situatie verschillen.

Verschil tussen belastingjaar en jaar van aangifte

Voordat jij je afvraagt vanaf wanneer je belastingaangifte kan doen moet je wel het verschil tussen het belastingjaar en het jaar van aangifte weten. Het belastingjaar is het jaar waarover je aangifte doet. Dit kan 2019, 2020 of 2021 zijn. Om maar wat te noemen.

Het jaar van aangifte is iets anders. In 2020 doe je aangifte over het belastingjaar 2019. In 2021 doe je belastingaangifte over het jaar 2020. Je doet dus altijd aangifte over het vorige belastingjaar. Je kunt in 2020 geen aangifte doen over de belasting van datzelfde jaar.

Belastingaangifte 2020: vanaf wanneer mogelijk?

De belastingdienst zorgt ervoor dat vanaf 1 maart de aangifte klaarstaat. Veel mensen ontvangen in deze periode een aangiftebrief. De aangifte is ook zichtbaar in de online omgeving van de belastingdienst.

Doe je aangifte over het jaar 2019 dan staat dit vanaf 1 maart 2020 klaar. Bij aangifte over het belastingjaar 2020 staat dit vanaf 1 maart 2021 klaar.

Belastingaangifte halverwege maart doen

De aangifteperiode loopt meestal van 1 maart tot 1 mei. Dit betekent dat je voor 1 mei aangifte moet hebben gedaan. Uitstel is mogelijk maar dit moet je wel tijdig aanvragen.

De consumentenbond adviseert om aangifte halverwege maart te doen. Dit is natuurlijk niet zomaar. Vanaf 1 maart kun je belastingaangifte doen, de meeste mensen hebben binnen twee weken wel hun administratie bij elkaar geraapt. Wanneer je halverwege maart de aangifte doet geeft je dat voldoende tijd om alles nog eens te controleren. Bovendien krijg je eerder reactie van de belastingdienst.

Aangifte voor 1 april betekent ook eerder bericht terug

Wie voor 1 april zijn aangifte doet krijgt in ieder geval voor 1 juli bericht van de belastingdienst. Krijg je geld terug, dan ontvang je dit zo spoedig mogelijk. Met een beetje geluk kun je dit belastinggeld bij je vakantiegeld optellen. De belastingdienst streeft ernaar om dit uiterlijk in de eerste helft van juli op de rekening te storten. Ook daarom is het interessant om zo snel mogelijk belastingaangifte te doen.

Zelf aangifte doen of een accountant inhuren

Belastingaangifte 2020, vanaf wanneer je hiermee bezighouden? Veel mensen vullen zelf hun belastingaangifte in. Dit kan wanneer je in loondienst bent en verder niet met complexe zaken zoals de aankoop van een woning, een hypotheek of een verbouwing te maken hebt. Voor meer dan de helft van de mensen is het eenvoudig om de aangifte zelf te doen, vooral omdat de belastingdienst zoveel mogelijk gegevens verzamelt en vooraf invult.

In een aantal gevallen is het beter om de belastingaangifte uit handen te geven. Een boekhouder of accountant heeft er namelijk veel meer verstand van. Voor ondernemers is het in ieder geval verstandig om een boekhouder hiernaar te laten kijken. Dit geldt ook wanneer je in het afgelopen belastingjaar een woning hebt aangekocht of de hypotheek hebt omgezet. Denk ook eens aan andere zaken zoals een verbouwingskrediet, schenking of andere dingen waarbij je belastingaangifte moet doen.

Wat kost een boekhouder of accountant?

In het verleden is het nogal eens mis gegaan met zogenaamde boekhouders die wel even de belastingaangifte invullen. Bij een verkeerde aangifte kun je achteraf voor een hoge boete komen te staan, buiten het feit dat je eventueel ontvangen belasting terug moet betalen. Het probleem is dat je de boekhouder of accountant hier niet altijd de schuld van kan geven.

Daarom is het belangrijk om voor een betrouwbare boekhouder te gaan. Liever eentje die wat duurder is en zijn werkzaamheden goed uitvoert dan eentje die de hele zaak voor jou verpest. Controleer daarom de werkzaamheden en referenties van de boekhouder of accountant.

Wat kost het om de belastingaangifte door een boekhouder uit te laten voeren? Dit hangt een beetje van de hoeveelheid werk af. Veel gezinnen betalen ergens tussen de € 50 en € 100. Voor zzp’ers is dit vaak duurder, deze komen uit op een bedrag tussen € 150 en € 300. Grote bedrijven betalen nog meer.

Kosten boekhouder of accountant zijn niet aftrekbaar

Of je nu als particulier of ondernemer je belastingaangifte door een boekhouder laat doen: je krijgt altijd met kosten te maken. Deze kosten zijn niet aftrekbaar van de belastingdienst. Je moet ze dus zelf betalen. Wel mag je als ondernemer gemaakte kosten in mindering brengen op de winst. De boekhouder of accountant kan hier meer over vertellen.


In de artikelen kunnen affiliate linkjes staan van o.a. Bitvavo, Litebit, bol.com, Tradetracker of Adtraction, die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder/ aanbieder aan meebetaalt. Op deze manier kan GeldKip blijven voortbestaan, en jou nu en in de toekomst informeren en amuseren met de beste artikelen.