,

Ontvang je een erfenis? Houd dan rekening met de erfbelasting 2020. Er geldt een vrijstelling, waardoor je mogelijk minder belasting betaalt. Bekijk de hoogte van de vrijstelling en de tarieven 2020.

Uitleg erven – erfenis

Bij overlijden laat iemand vaak vermogen of schulden achter. Nabestaanden erven dit. Een erfenis kan dus positief of negatief zijn. Er zijn drie mogelijkheden:

 1. Erfenis aanvaarden
 2. Erfenis verwerpen
 3. Beneficiair aanvaarden

Bij erfenis aanvaarden hoef je als nabestaande niks te doen: alles is volgens de wet of het testament geregeld. Een erfenis verwerpen is verstandig wanneer er sprake is van schulden. Het verwerpen verloopt via de rechtbank (formulier). Beneficiair aanvaarden is een middenweg tussen aanvaarding en verwerping. Hierbij aanvaard je alleen de positieve erfenis. Zijn er meer schulden dan bezittingen, dan verwerp je.

Hoeveel erf je als kind?

Sinds 2003 krijgt de langstlevende partner de beschikking over de erfenis. Kinderen krijgen een vordering op de langstlevende ouder. Deze vordering is net zo groot als het kindsdeel. Hoe groot het kindsdeel is, hangt van het aantal kinderen af. Hieronder een voorbeeld.

Een gezin met twee kinderen heeft een vermogen van €300.000 (koopwoning en spaargeld). Vader overlijdt en de helft van het vermogen is van moeder (€150.000). Het gedeelte van vader wordt verdeeld over moeder en 2 kinderen: elk €50.000.

De kinderen krijgen hun erfdeel uitbetaald na het overlijden van moeder. Tot die tijd heeft moeder een schuld op papier richting de kinderen. Hierover betaalt ze erfbelasting. Dit kan ontweken worden middels een testament.

Erfbelasting 2020 – tarieven

Hoeveel erfbelasting 2020 betaal je? De tarieven zijn vooraf bekend. Hieronder een overzicht van de erfbelasting tarieven (2020).

Waarde erfenis tot €124.727

 • Partner: 10%
 • Kind (ook pleeg- of stiefkind): 10%
 • Kleinkind: 18%
 • Broer/ zus/ ouders: 30%

Waarde erfenis meer dan €124.727

 • Partner: 20%
 • Kind (ook pleeg- of stiefkind): 20%
 • Kleinkind: 36%
 • Broer/ zus/ ouders: 40%

Per situatie geldt een vrijstelling. Dit betekent dat je pas erfbelasting betaalt wanneer de waarde van de erfenis boven de vrijstelling uitkomt.

Erfbelasting en vrijstelling

De vrijstelling voor de erfbelasting is niet voor iedereen gelijk. Zo ontvangen echtgenoten en samenwonenden of geregistreerde partners de hoogste vrijstelling. Hierna is een kind met een beperking en een ouder aan de beurt. Kinderen en kleinkinderen hebben een minder grote vrijstelling.

Zelfs wanneer je directe familie zoals een broer of zus bent, kan de vrijstelling zeer laag zijn. Bekijk hieronder de vrijstelling erfbelasting 2020.

 • Echtgenoot: € 660.913
 • Geregistreerd partner: € 660.913
 • Samenwonend partner: € 660.913
 • Kind met een beperking: € 61.840
 • Ouder: € 48.821
 • Kind: € 20.616
 • Pleegkind: € 20.616
 • Stiefkind: € 20.616
 • Kleinkind: € 20.616
 • Achterkleinkind: € 2.173
 • Broer of zus: € 2.173
 • Andere erfgenaam: € 2.173

Hoogte van de erfbelasting berekenen

Hoe bereken je nu de erfbelasting 2020? Neem de totale waarde van de erfenis. Gaat het om geld, dan is dit gemakkelijker dan wanneer het om goederen of onroerend goed gaat. Laat deze zaken taxeren: dan weet je ook wat het waard is. Verdeel de erfenis volgens de wettelijke verdeling of het testament.

Kijk hierboven naar de vrijstelling. Trek je bedrag van de erfenis af. Wat nu overblijft, is belast. Zoek het juiste tarief op: dit is het percentage dat je over de erfenis betaalt. Hieronder een voorbeeld.

De ouders van Henk en Sarah zijn overleden. Er komt een erfenis met een waarde van €150.000 vrij. Dit betekent dat elk kind €75.000 krijgt. De vrijstelling voor kinderen bedraagt €20.616. Over de overige €54.384 moeten zowel Henk als Sarah belasting betalen. Dit bedraagt 10% oftewel €5438.

In bovenstaand voorbeeld is geen rekening gehouden met reeds betaalde erfbelasting. Mocht één van de ouders overlijden, dan betaalt de andere ouder in veel gevallen de erfbelasting over het kindsdeel. Dit kan echter uitgesloten worden middels een testament.

Tip: heb je al en overlijdensrisicoverzekering? Hiermee bescherm je nabestaanden tegen financiële tegenvallers. Bekijk de mogelijkheden via de Overlijdensrisico link.

Aangifte erfbelasting

Aangifte erfbelasting 2020 kan digitaal. Vul online het formulier in en verstuur dit direct. Hiervoor moet je inloggen met je DigiD of e-herkenning. Een eenmaal ingestuurde aangifte kun je niet meer wijzigen. Binnen 3 maanden na de aangifte ontvang je een definitieve aanslag. Door drukte kan dit soms tot wel 6 maanden duren. Geen zorgen, je betaalt dan tijdelijk geen belastingrente bij de erfbelasting.

Uitstel van betaling aanvragen

Na overlijden en het ontvangen van een erfenis ontvang je een aanslag erfbelasting. Dit moet je direct betalen. Het is mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen. Uitstel bedraagt maximaal 4 maanden of 4 tot 12 maanden.

Houd rekening met de voorwaarden voor uitstel aanvragen. Zo mag de totale openstaande schuld bij de belastingdienst niet meer dan €20.000 bedragen. Alle overige voorwaarden vind je op de website van de Belastingdienst. Vraag je uitstel aan, dan krijg je binnen 8 weken reactie. In deze reactie (brief) staat hoe lang je uitstel van betaling krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.