Bijgewerkt: 27 maart 2023

Uiterlijk 2050 moet heel Nederland van het gas af. In 2021 zijn de eerste woningen aan de beurt. Gasloos wonen heeft financiële en maatschappelijke gevolgen. Zowel koopwoning eigenaren als mensen die gehuurd zitten zijn hier de dupe van.

Gasloos wonen en de kosten

Geheel van het gas af is een dure grap. Gemiddeld kost dit €20.000 tot €25.000 per woning. Deze prijzen kunnen gemakkelijk oplopen tot €50.000, afhankelijk van het gebouw.

Mensen met een koopwoning moeten dit zelf betalen. Zit je gehuurd, dan betaalt de woningcorporatie dit. Toch ga je hier als huurder uiteindelijk ook wat van merken. Hieronder de gevolgen voor koopwoningen en huurwoningen.

Koopwoning gasloos: wie betaalt wat?

Nieuwbouwwoningen die vanaf 1 juli 2018 gebouwd worden, moeten al gasloos zijn. Vanaf 2021 komt er een wet die het gasloos wonen verplicht stelt. Gemeenten moeten zich aan deze verplichting houden en gefaseerd wijken aanwijzen die van het gas af gaan. De energieleverancier mag onder deze nieuwe wet de consument van het gas afsluiten.

Gasloos wonen kost tussen de €20.000 en €25.000. Niet iedereen heeft dit geld ter beschikking. Hoe moet je dit financiëren?

Je ontkomt niet aan de aanschaf van een zelfstandige warmtepomp. Deze vervangt de gasgestookte centrale verwarming. Daarnaast is het vaak nodig om te isoleren, maar ook vloerverwarming zal in veel gevallen de ouderwetse radiator vervangen. Denk ook eens aan zonnepanelen.

Subsidie op energiebesparende maatregelen

Je betaalt dus een flink bedrag. Hierbij heb je recht op een subsidie in de vorm van btw aftrek. Afhankelijk van de energiebesparende maatregelen ontvang je tussen de €2000 en €3000 terug. De overige €18.000 – €23.000 is dus voor eigen rekening.

Het is nog steeds niet bekend of er recht is op meer subsidie. De overheid heeft wilde plannen voor het gasloos wonen, maar legt de rekening vooralsnog bij de woningeigenaar neer. Wie dit niet kan betalen komt in financiële problemen.

Gevolgen voor huurders

In principe mag gasloos wonen er niet voor zorgen dat huren duurder wordt. In juli 2019 is er een wetsvoorstel ingediend om ervoor te zorgen dat de huur alleen berekend mag worden om basis van inkomens. Dit betekent dat woningcorporaties de kosten voor gasloos wonen niet door mogen berekenen.

Corporaties zijn het hier niet mee eens. De overgang naar gasloze woningen brengt hoge kosten met zich mee. Deze kosten willen corporaties toch doorberekenen door middel van een huurverhoging. Hieruit blijkt dat ook de huurder de rekening krijgt, als het aan de wooncorporaties ligt.

Minder nieuwe huurwoningen

Er is nog een direct gevolg van gasloos wonen: woningcorporaties zijn hier veel geld aan kwijt. Dit betekent dat er minder budget overblijft voor het bouwen van nieuwe huurwoningen. Als gevolg hiervan ontstaat er straks een flinke krapte op de huurwoningmarkt, iets dat toch al een groeiend probleem is.

Kosten versus besparing

Toegeven: gasloos wonen betekent een besparing op de energierekening. Je betaalt namelijk geen gas, dat toch een kostenbesparing van €800 per jaar oplevert. Aan de andere kant zal niet iedereen overstappen op zonnepanelen. Hierdoor wordt er meer van het elektriciteitsnet gevraagd. Het is niet ondenkbaar dat de kosten voor elektriciteit in de toekomst omhooggaan. Ze worden veel mensen alsnog verplicht om zonnepanelen aan te schaffen. Kosten: tussen de €3000 en €7700. Deze prijs is inclusief installatie en omvormer.

Mag ik gasloos wonen weigeren?

Tot 2021 mag iedereen gasloos wonen weigeren. Wel is het zo dat nieuwbouwwoningen vanaf 2018 verplicht aardgasvrij zijn.

Hoe zit het met bestaande woningen en de wetgeving? Gemeenten moeten vanaf 2021 met een plan komen. Per buurt of wijk moet het aardgasvrij wonen gefaseerd worden ingevoerd. In 2050 is elke woning verplicht gasvrij. Dit staat in het Parijs-akkoord omschreven. Het Parijs-akkoord staat ook wel bekend als het klimaatakkoord.

Wat gebeurt er wanneer je weigert? Huurders kunnen niet weigeren: de woningcorporatie bouwt de woning om naar een gasloze woning. Hier kun je geen bezwaar tegen maken. Een eigenaar van een koopwoning kan wel weigeren. Toch moet deze er rekening mee houden dat hij vroeg of laat van het gas wordt afgesloten. Dit betekent dat de gasgestookte cv-ketel niet meer werkt. Ook koken op gas is niet meer mogelijk.

Op de eindstreep heeft de woningeigenaar dus niet veel keuze. Het is óf overstappen op gasloos wonen óf in de kou zitten.

Ik kan het niet betalen

Vooral woningeigenaren maken zich druk om de hoge kosten: niet iedereen kan dit betalen. Het afsluiten van een lening behoort tot de mogelijkheden. Omdat gasloos wonen direct een besparing oplevert, trekt zich dit redelijk recht met het terugbetalen van de lening. Toch liggen de kosten van een lening iets hoger dan het rendement van gasloos wonen. Zo is er berekend dat gezinnen gemiddeld €20 per maand duurder uit zijn (lening versus besparing). Na het volledig afbetalen van de lening wordt deze besparing wél zichtbaar.

Nieuwbouwwoningen worden steeds duurder

De prijs van nieuwbouwwoningen stijgt (2019). Dit heeft te maken met stijgende kosten maar ook met het gasloos wonen. Opvallend is dat in Nederland in het eerste kwartaal van 2019 de huizenprijzen met 8,2% stegen. Gemiddeld was dit 4% (Europese Unie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.