Bijgewerkt: 27 maart 2023

Herkenbaar: geen zin in werk. Alleen al je bed uitkomen kost je veel moeite. Laat staan dat je ook nog eens aan het werk moet. Wanneer je geen zin in werk hebt dan kan dit tijdelijk zijn maar ook een teken dat je op zoek moet naar een andere baan.

Het komt regelmatig voor

Heb je geen zin in werk? Hier hoef je je niet voor te schamen, het komt namelijk regelmatig voor. Iedereen heeft wel eens geen zin op naar zijn werk te gaan. Maar wanneer je ook nog eens ongemotiveerd bent en tegen een werkdag opkijkt dan is er toch echt meer aan de hand.

Hoe weet je of geen zin in werk hebben normaal is? Wanneer je een tot twee dagen per maand tegen een werkdag opkijkt dan hoef jij je geen zorgen te maken.

[do_widget id=text-17]

Geen zin in werk: de oorzaken

Geen zin in werk hebben heeft een of meerdere oorzaken. Soms ligt het aan de werkzaamheden, de collega’s, de werkgever maar ook aan het salaris. Daarnaast kan de oorzaak ook bij jezelf liggen, bijvoorbeeld oververmoeidheid of lichamelijke ziekte. Ook veranderingen in je persoonlijke leven of stress dragen ertoe bij dat je geen zin hebt om aan het werk te gaan.

Voordat je iets aan die zin gaat doen is het belangrijk om de oorzaak op te sporen. Want sommige oorzaken moet je direct aanpakken. Denk maar eens aan stress (privé) of oververmoeidheid.

Signalen dat het werk niet meer bij jou past

Soms is het overduidelijk: je hebt geen zin in werk en droomt stiekem van een andere baan. Maar hoe weet je of het misschien tijd is om van baan te veranderen? Dat herken je aan het volgende:

  • Op een werkdag met moeite uit bed komen
  • Buikpijn voordat je op het werk bent
  • Te laag salaris en geen kans op salarisverhoging
  • Moeite om de werkzaamheden uit te voeren
  • Er valt een last van je schouders wanneer je thuis bent

Vaak merk je ook dat je helemaal geen plezier hebt in het werk. Je kijkt continu op de klok, waarbij het lijkt alsof de tijd heel lang duurt. Terwijl de leuke weekenden gewoon voorbijvliegen.

Ook kun je helemaal vastzitten in het werk. Je komt niet vooruit, het vordert niet of je krijgt zelfs een standje omdat je de werkzaamheden niet goed uit voor. Heb je ook nog eens vaak discussies met collega’s of de werkgever en voel jij je helemaal niet thuis op de werkvloer? Dan is het tijd om van baan te veranderen. Of je doet er iets aan!

Tips om meer zin in werk te krijgen

Je baan opzeggen en ergens anders solliciteren is een grote stap. Misschien lukt het om eerst meer zin in werk te krijgen. Daarom hieronder enkele tips waardoor je misschien weer met plezier aan het werk gaat.

Tip 1: de lucht klaren op de werkvloer

De meest voorkomende reden om geen zin in werk te hebben is een conflict met een collega of de werkgever. De lucht klaren kan hierin veel helpen. Er is dan maar één oplossing: praten met diegene waar je een conflict mee hebt. Durf fouten toe te geven en neem geen beschuldigende houding aan. Laat de ander uitpraten maar doe ook je eigen zegje. Je hoeft niet over je heen te laten lopen maar een goed en volwassen gesprek doet veel goeds.

Tip 2: train jezelf op het werk

Zie je werk niet als een dagelijkse verplichting maar als een uitdaging. Je kunt heel wat vaardigheden en skills op het werk trainen. Denk maar eens aan assertiviteit, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden maar ook je kennis en ervaring vergroten. Wanneer jij je werk als een uitdaging ziet dan zul je merken dat je er ook weer met plezier naar je werk toegaat. Elke dag is een leerdag, dit kan in de toekomst erg van pas komen.

Tip 3: andere werkzaamheden

Vaak is het werk veel te eentonig of te saai. Andere werkzaamheden of een nieuwe uitdaging kunnen dit verhelpen. Bekijk wat anders kan of vraag de werkgever om andere of nieuwe taken. Komt er intern een nieuwe functie vrij? Misschien is dit wat voor jou!

Tip 4: breng je privéleven op orde

Soms heb je geen zin in werk omdat het privé helemaal niet lekker loopt. Relatieproblemen, financiële strubbelingen of misschien wel ruzie met je schoonmoeder of buurman. Allemaal dingen die veel stress opleveren. Helaas neem je deze stress naar je werk mee. Probeer daarom je privéleven op orde te brengen, desnoods met hulp van buitenaf. Zoek ook de nodige afleiding in een hobby of sport.

Tip 5: stippel je toekomst uit

Jij weet als geen ander wat je wil en hoe je dit wel. Heb je ondanks alles nog steeds geen zin in werk, stippel dan je (nieuwe) toekomst uit. Welk werk wil je over twee of vijf jaar doen, wat wil je dan verdienen en hoe ziet jouw leven er over een bepaalde periode uit? Wanneer je eens goed over je toekomst nadenkt dan kom je sneller in actie. Denk aan het volgen van een opleiding of misschien wel het opstarten van een eigen bedrijf.

Je ziet, geen zin in werk hoeft geen heel groot probleem te zijn. Met gezond verstand en wat doorzettingsvermogen maak je van je huidige job weer een leuke baan. Of je stapt over naar iets groters: een nieuwe baan of een eigen bedrijf. Aan jou de keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.