Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een geldlening is niet voor iedereen weggelegd. Toch is geld lenen voor mensen met een laag inkomen wel mogelijk. Je komt dan niet bij de grootbanken uit, want die wijzen een kredietaanvraag toch af. Gelukkig zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om geld te lenen. Want alle kleine beetjes helpen.

Uitleg over een geldlening (krediet)

Bij een geldlening of krediet leen je een geldbedrag. Dit betaal je in maandelijkse termijnen terug. Bovenop het normale aflossingsbedrag betaal je ook altijd rente. Dit is een vergoeding die je over de lening betaalt.

In veel gevallen word je voor het afsluiten van een geldlening BKR getoetst. Hierbij bekijkt de kredietverstrekker of je een negatieve BKR registratie op je naam hebt staan. Is dit het geval dan is het niet mogelijk om een lening af te sluiten. Ook kijkt de kredietverstrekker naar de hoogte van het inkomen. Dit moet hoog genoeg zijn om de lening terug te kunnen betalen. Maar wat wanneer je een laag inkomen hebt?

Geld lenen voor mensen met een laag inkomen

Je hebt een laag inkomen wanneer het inkomen op of onder het sociale minimum uitkomt. Maar ook wanneer dit iets erboven ligt dan valt dit nog onder een laag inkomen.

Een laag inkomen ligt onder 140% van het sociaal minimum. Voor 2020 ziet het er als volgt uit:

  • alleenstaand van 21 jaar tot pensioenleeftijd: maximaal € 1399,59
  • samenwonend of gehuwd van 21 jaar tot pensioenleeftijd: maximaal € 2003,39

Verdien je maximaal of minder dan bovenstaande bedragen dan heb je dus een laag inkomen. Geld lenen is dan in veel gevallen uitgesloten. Kredietverstrekkers vinden dat je te weinig verdient en de lening niet terug zou kunnen betalen. Vooral grote banken denken er zo over. Daarom is het goed om naar alternatieven te kijken.

Een minilening oftewel een minikrediet

Wanneer je niet al te veel geld nodig hebt dan is een minilening een zeer goed alternatief. Hierbij wordt er namelijk niet naar de hoogte van je inkomen maar ook niet naar een eventuele BKR registratie gekeken. Eigenlijk kan iedereen een minilening afsluiten, zelfs wanneer je van een uitkering leeft.

Natuurlijk zijn er wel een aantal voorwaarden aan de minilening verbonden. Zo kun je maximaal € 1500 per keer lenen. Je moet eerst de vorige lening terugbetalen voordat je een nieuwe lening kunt afsluiten. Soms kunnen twee leningen elkaar wel overlappen.

Een minilening of minikrediet kenmerkt zich door een zeer korte looptijd. Binnen één of twee maanden (soms drie) betaal je de lening af. Dit zijn bekende aanbieders van het minilening:

Ferratum

Saldodipje

Een garantsteller bij de minilening

Wanneer je een minilening afsluit, die je doorgaans binnen enkele uren tot dagen tot dagen regelt, heb je een garantsteller nodig. Dit is iemand die garant staat voor het geval dat jij de lening niet terugbetaalt. Het is het makkelijkst om een familielid, goede vriend of collega als garantsteller te vragen. Dit kost je namelijk niets extra’s.

Wanneer je geen garantsteller kunt vinden dan zorgt de aanbieder van de minilening voor een garantstelling. Hierbij maak je gebruik van de diensten van een speciaal bureau. Voor deze diensten betaal je extra kosten. Dit is wel belangrijk om rekening mee te houden. Want geld lenen voor mensen met een laag inkomen moet zo voordelig mogelijk blijven.

Geld van particulieren lenen

Particulier geld lenen is ook een goed alternatief voor lenen bij een grote bank. Je wordt in ieder geval niet op de hoogte van je inkomen of een eventuele BKR registratie afgewezen. Wanneer je particulier geld leent is het wel belangrijk om afspraken op papier te zetten.

Leen niet zomaar geld van de eerste de beste. Op websites kom je veel particuliere aanbieders tegen maar hier zitten ook veel oplichters tussen. Wil iemand jou geld lenen en vraagt deze of je eerst een bedrag wil storten (bijvoorbeeld ter controle)? Niet doen! Grote kans dat je dit geld nooit meer terugziet. Overigens is een bankoverschrijving van 1 cent wel normaal, puur om te controleren of jouw bankrekening wel bestaat. Maar goed, van 1 cent ga je niet failliet.

Let je ook een beetje op de hoogte van de rente? Wanneer je geen rente betaalt of de rente is te laag dan ziet de belastingdienst het geldbedrag als een schenking. Je moet dan schenkbelasting betalen wat zomaar 30% van bedragen.

Geld lenen voor mensen met laag inkomen: andere methoden

Lukt het niet om een minikrediet af te sluiten of particulier geld te lenen? Kijk dan eens naar de mogelijkheid voor crowdfunding. Dit is overigens alleen interessant wanneer je ook iets te bieden hebt zoals de opstart van een bedrijf of een goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.