Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je ligt in scheiding of jullie gaan uit elkaar. Hoeveel alimentatie moet ik betalen voor mijn vrouw? Een veelgehoorde vraag. In dit artikel bespreek ik hoe de hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald. Zo weet je beter waar je aan toe bent.

Verschil partneralimentatie en kinderalimentatie

Er is een duidelijk verschil tussen partneralimentatie en kinderalimentatie. Zijn er kinderen in het spel en ben jij de biologische of juridische vader? Dan moet je kinderalimentatie betalen. De kinderalimentatie gaat altijd voor de partneralimentatie. Wanneer na berekening nog wat overblijft is dit bedoeld voor de partneralimentatie.

Nieuwe regels omtrent partneralimentatie

Per 2020 veranderen de regels omtrent de partneralimentatie. De maximale alimentatieduur gaat terug van 12 jaar naar 5 jaar. Tenminste, het gaat om een duur van maximaal 5 jaar.

De alimentatietermijn bedraagt de helft van de periode dat het huwelijk geduurd heeft. Is een stel 8 jaar getrouwd geweest, dan is er sprake van een partneralimentatie van 4 jaar. Bij een huwelijk van 20 jaar bedraagt de alimentatietermijn het maximum van 5 jaar.

Uitzondering op deze regel: jonge kinderen

Hoeveel alimentatie moet ik betalen voor mijn vrouw? Je zou denken maximaal 5 jaar, maar er zijn toch een aantal uitzonderingen. Zijn er kinderen jonger dan 12 jaar? Dan heeft de alimentatie ontvanger net zo lang recht op partneralimentatie totdat het jongste kind 12 jaar is.

50-plussers en naderende pensioendatum

De nieuwe alimentatieregel geldt ook niet voor 50-plussers en alimentatie ontvangers die 10 jaar voor de AOW-leeftijd zitten. Wanneer 50-plussers minimaal 15 jaar getrouwd zijn geweest, hebben ze maximaal 10 jaar recht op partneralimentatie. Wanneer de alimentatie ontvanger nog maar 10 jaar tot de AOW-leeftijd moet wachten, loopt de alimentatieplicht tot aan de pensioendatum door. Je ziet dat de maximum alimentatieduur van 5 jaar op kan lopen tot 10 jaar.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen voor mijn vrouw: berekening maken

Hoeveel alimentatie je voor je (ex)vrouw moet betalen is afhankelijk van het inkomen van beide partners. Ook de nieuwe situatie van de alimentatie ontvanger speelt een rol. Gaat de vrouw opnieuw trouwen of samenwonen, dan ontvangt ze geen partneralimentatie meer.

Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Wanneer na berekening van de kinderalimentatie nog draagkracht overblijft dan is dit voor de partneralimentatie bedoeld. Is er geen draagkracht meer over, dan kan er ook geen partneralimentatie betaald worden.

Wil je weten hoeveel je voor je vrouw (of man) moet betalen? Dit kan alleen middels een berekening door de advocaat of mediator. Het is ook mogelijk om hier onderling afspraken over te maken.

Partneralimentatie indexering

Jaarlijks stijgt de partneralimentatie. Het bedrag wordt aangepast volgens de loonstijgingen. Dit noem je ook wel indexering van alimentatie. De overheid stelt jaarlijks het percentage vast. De alimentatiebetaler moet hier rekening mee houden. Het nieuwe bedrag gaat vanaf 1 januari in.

Partneralimentatie en aangifte inkomstenbelasting

Weet je al hoeveel alimentatie je voor je vrouw moet betalen? Wanneer jullie hier samen niet uitkomen dan moet de advocaat een berekening maken. Wist je dat de partneralimentatie deels aftrekbaar is? De betaalde alimentatie mag je aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Je mag 46% aftrekken van de belastingaangifte (2020).

Stel je betaalt maandelijks €150 aan partneralimentatie. Dit is in een jaar €1800. Hiervan mag je 46% aftrekken oftewel een bedrag van €828. In het jaar 2021 mag je 43% aftrekken. Voor het jaar 2022 is dit 40%. Dit wordt in het jaar in 2023 verder verlaagd naar 37,05%.

Waarom partneralimentatie betalen?

Het lijkt oneerlijk: jullie gaan uit elkaar en jij moet voor je ex-vrouw partneralimentatie betalen. Waarom kan ze zelf niet gaan werken? De regeling partneralimentatie stamt nog uit de periode dat vrouwen thuisbleven en de man werkte.

Het lijkt een beetje ouderwets en dat is het ook. Misschien dat deze regeling in de toekomst ook helemaal gaat verdwijnen. Dit is al terug te zien aan de kortere alimentatietermijn, die vanaf 2020 maximaal 5 jaar duurt.

Overigens is het niet zo dat alleen maar mannen partneralimentatie betalen. Wanneer de vrouw de hoofdkostwinner is, kan het zomaar zijn dat zij bij scheiding alimentatie moet gaan betalen.

Misverstanden over partneralimentatie

Bij overspel of vreemdgaan heeft de alimentatie ontvanger nog steeds recht op partneralimentatie. Vaak wordt gedacht dat bij overspel het recht hierop vervalt, maar dat is dus niet zo. Ook is er niet altijd recht op alimentatie. Voorwaarden is dat de alimentatie ontvanger niet in het eigen onderhoud kan voorzien.

Alimentatie geldt niet alleen bij scheiding maar ook bij het verbreken van een geregistreerd partnerschap. Hadden jullie een samenlevingscontract, dan is de kans ook groot dat er sprake is van partneralimentatie.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen voor mijn vrouw (of man)? Laat dit bij voorkeur officieel berekenen. Het is een misverstand dat dit verplicht is: jullie mogen ook onderling afspraken maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.