Wil je als zelfstandige aan de slag? Dan is het belangrijk dat je hier een volwaardig inkomen uithaalt. Hoeveel moet een zzp’er verdienen? Bepaal jouw uurtarief en bereken wat je minimaal moet verdienen om rond te komen. En dit artikel een aantal handige tips, ook met betrekking tot gemaakte kosten, belastingen en nog veel meer. 

Het gemiddelde uurtarief 

Het uurtarief voor zzp’ers is erg wisselend. De een vraagt €25 per uur, de ander €80 of meer. Het gemiddelde ligt op €50 per uur. Ben je startende ondernemer, dan lijkt dit uurtarief erg hoog. Toch moet je bedenken dat je als ondernemer ook veel kosten maakt. Bovendien moet je btw en inkomstenbelasting afdragen. Je netto uurtarief ligt hierdoor een stuk lager. 

[do_widget id=custom_html-3]

Het uurtarief bepalen 

Hoe bepaal je het juiste uurtarief? Dit is niet altijd even gemakkelijk.  

Schat in hoe hoog het loon bij een werkgever ligt, gebaseerd op een fulltimebaan (40 uur). Kijk vooral naar lonen in dezelfde branche, dit geeft je een beter beeld. Zoek naar de brutolonen. Tel hier 8% vakantiegeld en 25% werkgeverslasten bij op. De rekensom ziet er zo uit: 

Brutoloon + 8% x 1,25 

Deel dit bedrag door het gemiddeld aantal werkuren per maand. Reken met 173,36 uren. Zo ziet de som er nu uit: 

Brutoloon + 8% x 1,25: 173,36 

Deze uitkomst doe je x2. Dit is het uurtarief voor de zzp’er. 

Rekenvoorbeeld
Een installateur verdient €2500 bruto per maand. Om dit om te zetten naar een uurtarief ziet de som er zo uit: €2500 + 8% x 1,25 : 173,36 x 2 = €38,93 

Houd er rekening mee dat dit een inschatting is. Het kan best dat je uurtarief wat hoger of lager komt te liggen. 

Kosten wel of niet doorberekenen 

Maak het niet mooier dan het is. Als zzp’er moet je namelijk ook investeren. Mag je deze kosten aan je klanten doorberekening? Soms wel, maar soms ook niet. Deze kosten bereken je aan je klanten of opdrachtgevers door: 

 • De aanschaf van materialen zoals tegels, hout, apparatuur en alles wat de klant zelf gaat gebruiken 
 • Verzendkosten wanneer je een pakketje naar de klant toe stuurt 
 • Reiskosten of voorrijkosten 
 • Incassokosten of administratiekosten 
 • Btw over de geleverde producten of diensten 

Deze kosten bereken je zeker niet aan de klant of opdrachtgever door: 

 • Aankoop van gereedschap, computers of apparatuur dat je nodig hebt voor de uitvoering van je werk 
 • Hypotheek of huur van jouw bedrijfspand of privé woning 
 • Reparatie of vervanging van bedrijfsmaterialen 
 • Reparatie of vervanging van klantproducten die binnen de garantietermijn vallen 
 • Inkomstenbelasting en bijdrage zvw 

Hoeveel moet een zzp’er verdienen om rond te komen? 

Je ziet dat je bepaalde kosten mag doorberekenen. Deze kosten komen bovenop je uurloon. Door deze kosten door te berekenen voorkom je dat je zelf minder verdient. 

Hoeveel moet een zzp’er verdienen om rond te komen? Van de totale omzet betaal je bedrijfsinvesteringen, verzekeringen en natuurlijk je eigen inkomstenbelasting. Hoe hoog de totale kosten zijn, hangt af van jouw persoonlijke situatie. 

Het brutoloon is in ieder geval altijd exclusief btw. De btw vermeld je apart en tel je bij het totaalbedrag op. 

Hoeveel je moet verdienen om rond te komen, hangt voornamelijk van je kosten af. Moet je regelmatig nieuwe apparatuur aanschaffen, dan liggen je kosten een stuk hoger. Hieronder toch enkele voorbeelden. Je ziet de gemiddelde omzet van andere zzp’ers per branche. 

 • Accountant en boekhouder: €3000 – €6000 
 • Juridisch adviseur/ advocaat: €3500 – €8500 
 • Automonteur: €3000 – €5000 
 • Monteur/ installateur: €4000 – €8000 
 • Winkelier: €5000 – €50000 
 • Webshop eigenaar: €2000 – €10000 
 • Zorgverlener: €3000 – €5000 

Je ziet dat de ene branche een hogere omzet moeten draaien dan de ander, om toch rond te komen. Dit komt omdat bijvoorbeeld een winkelier hogere kosten maakt dan een webwinkelier. Denk maar eens aan de huur van het bedrijfspand, personeelskosten en nog veel meer. 

Als zzp’er investeren

Ook als zzp’er moet je in je bedrijf investeren. Vaak is het als zelfstandige lastig om hier een lening voor te krijgen. Niet bij KredietVooruit. Deze kijken niet naar jaarcijfers maar naar je huidige situatie. Je leent vanaf €3000. Aflossen gebeurt automatisch.

Bekijk de mogelijkheden op KredietVooruit.nl

Wat houd ik als zzp’er netto over? 

Hoge winsten behalen is mooi, maar wat houd je er netto aan over? Tel alle bedrijfskosten, investeringen en verzekeringen bij elkaar op. Trek dit bedrag van jouw omzet af. Wat overblijft is jouw netto bedrijfswinst. Voor zzp’ers is dit vaak ook gelijk het bruto inkomen. Over dit inkomen betaal je natuurlijk nog inkomensbelasting en premie zvw. 

Aan de andere kant heb je recht op een aantal aftrekposten. Dit zijn de belangrijkste fiscale aftrekposten voor zzp’ers: 

 • Zelfstandigenaftrek: je moet minimaal 1225 uren per jaar als ondernemer werken 
 • Startersaftrek: in totaal mag je 3x een extra bedrag van de winst aftrekken 
 • MKB winstvrijstelling: een extra vrijstelling van 14% op de winst 

Of en wanneer je deze aftrekposten toepast, is afhankelijk van jouw situatie. De meeste zzp’ers maken in ieder geval gebruik van de zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling. Voor de startersaftrek gelden een aantal voorwaarden. 

Tip bij het betalen van belasting 

Niet iedereen houdt rekening met de belastingdienst. De kwartaalaangifte van de BTW is geen probleem, maar eenmaal per jaar moet je ook flink inkomstenbelasting betalen. Houd hier continu rekening mee en reserveer maandelijks ongeveer 50% van de bruto bedrijfswinst voor belastingen. Je betaalt minder belasting, maar dan heb je in ieder geval een reserve opgebouwd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.