Bijgewerkt: 27 maart 2023

Wanneer je vrijgesteld bent van belastingaangifte

Jaarlijks doen miljoenen mensen hun belastingaangifte. Gelukkig hoeft dit maar eenmaal per jaar, anders zou dit veel kopzorgen met zich meebrengen. Maar is het verplicht om belastingaangifte te doen? Dat hangt van verschillende situaties af. De belastingdienst kan je een brief sturen waardoor je die verplichting hebt. Maar ook zonder brief moet je soms wel (en soms niet) aangifte doen.

De jaarlijkse belastingaangifte

Meer dan 75% van de volwassen bevolking ontkomt niet aan de jaarlijkse belastingaangifte. Het betreft hier de aangifte inkomstenbelasting. Vaak wordt dit gecombineerd met een of meerdere belastingzaken:

Is belastingaangifte doen verplicht?

Ontvang je een brief van de belastingdienst waarin staat dat je aangifte moet doen? Dan is de belastingaangifte verplicht. Je ontvangt deze brief wanneer je eerder inkomstenbelasting moest betalen, gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek of vermogen hebt.

Het is niet mogelijk om deze brief te negeren. Ben je van mening dat je geen belasting hoeft te betalen? Doe de aangifte dan toch. Wanneer de belastingdienst merkt dat je telkens weer niks hoeft te betalen, dan ontvang je uiteindelijk ook geen brieven meer.

Hieronder zie je wat situaties voorbijkomen waarbij je wel of niet verplicht aangifte moet doen.

Netjes loonbelasting betaald: geen verplichte aangifte

Niet iedereen ontvangt een aangiftebrief. Wanneer dit uitblijft en je hebt altijd netjes loonbelasting betaald, dan hoef je niet verplicht belastingaangifte te doen. Dit is het geval wanneer je het hele jaar bij dezelfde werkgever hebt gewerkt. En wanneer je niet veel overwerk hebt verricht of bonussen hebt ontvangen.

Minder dan € 7000 op jaarbasis verdiend

Het kan dat je jaarinkomen zeer laag uitvalt. Is dit minder dan € 7000 en heb je verder geen andere inkomsten? Dan heeft de aangifte inkomstenbelasting totaal geen zin. Met aftrek van de heffingskorting hoef je namelijk helemaal niks aan loonbelasting te betalen.

Meerdere baantjes tegelijk: wel aangifte doen

Je hebt twee of meer baantjes tegelijkertijd gehad, en dat binnen één en hetzelfde jaar. Of je nu wel of geen brief ontvangt: je bent verplicht om belastingaangifte te doen. Dit komt omdat slechts één werkgever rekening houdt met heffingskortingen. De andere werkgever mag dit niet. Als gevolg hiervan betaal je mogelijk teveel of misschien wel te weinig loonbelasting.

Van baan gewisseld

Ben je tussendoor van baan gewisseld? Ook dan kan het dat je teveel of te weinig loonbelasting betaalt. Ondanks dat je niet verplicht bent om aangifte te doen, is het wel raadzaam om hier eens naar te kijken. Merk je dat je nog belasting verschuldigd bent, dan is die aangifte plots wel verplicht.

Vermogen boven de € 50.000

Over een vermogen dat boven de € 50.000 uitkomt betaal je vermogensbelasting. Het gaat dan om vermogen dat voortkomt uit sparen en beleggen. Dus ook wanneer je in cryptocurrency belegt of dit in bezit hebt. Die grens van € 50.000 geldt per persoon. Heb je een fiscaal partner dan geldt er een vrijstelling van € 100.000 (in totaal).

Let op want het vermogen van kinderen onder de 18 jaar wordt bij dat van de ouders opgeteld. Maar het vermogen van kinderen vanaf 18 jaar staat hier weer los van. Deze kinderen moeten apart aangifte doen.

Een schenking ontvangen

Heb je een schenking ontvangen, dan moet je hier aangifte van doen. Het is namelijk de ontvanger die dit verplicht is en ook schenkbelasting moet betalen. Soms kiest de schenker ervoor om zelf de schenkbelasting te betalen. Dat kan, maar de ontvanger moet dan nog steeds aangifte doen. De te betalen schenkbelasting wordt dan door de schenker voldaan.

Een erfenis ontvangen

Ook over een erfenis betaal je belasting, in dit geval erfbelasting. Gelukkig hoef je niet over alles belasting te betalen maar geldt er een vrijstelling. De vrijstelling voor echtgenoten of geregistreerde- of samenwonend partners bedraagt € 680.000. Voor een kind of kleinkind ligt dit op € 21.000. Op de website van de belastingdienst staan de exacte bedragen.

Doe altijd belastingaangifte wanneer je een erfenis ontvangt. Dit kan gelijktijdig met de aangifte inkomstenbelasting, maar hier ook los van staan.

AOW en pensioen ontvangen

Bijna iedereen in Nederland heeft recht op AOW. Pensioen is hier een aanvulling op. Wie alleen AOW ontvangt hoeft geen verplichte belastingaangifte te doen. De uitkerende instantie houdt namelijk al belasting in. Maar wanneer je zowel AOW als pensioen ontvangt, dan is het verstandig om hier aangifte van te doen.

Drempel van € 16 per aangifte

Op de website van de belastingdienst is het mogelijk om eerst een proefberekening te maken. Log in met je DigiD en begin met het invullen van de belastingaangifte. Bekijk of je wat terug kunt krijgen of juist belasting moet betalen.

Zolang je de aangifte niet verstuurt gebeurt er ook helemaal niks. De belastingdienst zelf zegt dat ze deze informatie ook niet in handen krijgen. Krijg je € 16 of minder van de fiscus terug? Dan heeft belastingaangifte doen geen zin. Dit soort kleine bedragen wordt namelijk niet uitbetaald. Moet je € 49 of minder aan de belastingdienst betalen? Ook dan hoef je geen aangifte te doen.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.