,

Het lijkt met de toekomst van cryptomunten niet stuk te kunnen gaan. Zowel de koers van bitcoin als veel altcoins gaat recht omhoog. Maar is die toekomst wel zo zeker? Laten we eens naar de toekomst van cryptomunten kijken en wat we er over vijf jaar nog mee doen.

Van 1 cent naar 40.000 euro

Had jij in het jaar 2009 of 2011 wel eens van bitcoin gehoord? Vast niet. Tot september 2010 was bitcoin voor minder dan € 0,10 te koop. In januari 2011 kwam de koers voor het eerst boven € 0,50 uit. Pas in april 2011 betaalde je meer dan € 3,50 per bitcoin. Met de kennis die je nu hebt was dat natuurlijk hartstikke goedkoop, maar bedenk dat cryptomunt het in die tijd nog onbekend waren. Wie ging er nu € 3,50 in een stukje code steken?

Zo verliep de ontwikkeling van bitcoin, kijk maar eens naar wat historische koersen:

  • Mei 2011: € 8,70
  • Mei 2012: € 5,20
  • Mei 2013: € 128,80
  • Mei 2014: € 627,90
  • Mei 2015: € 229,80

Die laatste koersdaling was voor veel mensen een bevestiging dat er geen toekomst in cryptomunten zat. Toch vond er uiteindelijk een herstel plaats:

  • Mei 2016: € 528,90
  • Mei 2017: € 2303,30
  • Mei 2018: € € 7502,60
  • Mei 2019: € 8588,30
  • Mei 2020: € 9454,80

Inmiddels is het maart 2021 en staat de koers op meer dan € 40.000. Waar stopt het? Niemand kan het zeggen maar telkens lijkt het hoogtepunt te zijn bereikt. Vervolgens weet bitcoin ons toch weer te verrassen.

Toekomst cryptomunten: hoe groot is de rek?

Je kunt je afvragen of er nog wel toekomst in cryptomunten zit. Het antwoord hierop is: ja. Sommigen menen dat bitcoin een koers van ruim € 150.000 gaat bereiken. Niet omdat mensen deze munt als digitaal betaalmiddel zien, wel omdat het een speculatief beleggingsobject is.

Digitale munt als betaalmiddel

Bitcoin is ooit als digitaal betaalmiddel opgezet. Het moest decentraal zijn, dus buiten de macht van overheden of banken om. Doordat bitcoin inmiddels zo duur is kan het al lang niet meer als betaalmiddel dienen. Zie jij jezelf in de supermarkt al 0,0005 bitcoin voor een brood afrekenen? Dat is gewoon niet te doen.

Met betrekking tot betaalmiddel lijkt de toekomst van bitcoin in gevaar te komen. Toch niet helemaal, want een aantal landen heeft een eigen cryptomunt ontwikkeld. Soms is het de overheid die hier achter zit, in andere gevallen gaat het tóch om een decentrale cryptomunt. In dit laatste geval ben je niet afhankelijk van de overheid of een bank.

Een goed voorbeeld hiervan is de Nederlandse cryptomunt gulden. Vooralsnog wordt het voornamelijk als spaarmiddel gebruikt, maar het zou in de toekomst ook een betaalmiddel moeten zijn.

Zo kijken we tegen de toekomst van cryptomunten aan

Zitten we eigenlijk wel te wachten op een cryptomunt als betaalmiddel? Ondanks dat bitcoin zijn doel voorbij is geschoten blijkt er nog steeds behoefte aan een gedecentraliseerde cryptomunt als betaalmiddel te zijn. Dit komt omdat er nog steeds een grote afkeer over de macht van overheden en banken is.

Helaas blijft de overheid zich bemoeien met de handel in cryptomunten. Zo moet je tegenwoordig de waarde van je cryptomunten aan de belastingdienst doorgeven. Ook moet je registreren wanneer je cryptomunten wil aankopen. Is het allemaal erg? Nee, niet wanneer je dit soort momenten ook daadwerkelijk als betaalmiddel in gaat zetten. Ruil je cryptomunten voor goederen of diensten dan doe je niets anders als betalen met een valuta. Hier hoef je geen belasting over te betalen.

Het wordt wat anders wanneer je cryptomunten aankoopt, bewaart en wanneer ze in waarde stijgen. Op dat moment groeit je vermogen, hier betaal je vermogensbelasting over.

Wat je van de toekomst van cryptomunten kunt leren

Waarom zou je de toekomst van cryptocurrency willen weten? Omdat hier een hoop van kunt leren. Ten eerste dat er met betrekking tot betalingen maar ook de manier waarop we het internet gebruiken gaat veranderen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de blockchain, dat is het netwerk waarop cryptomunten van hand tot hand gaan.

De blockchain is hartstikke veilig en er valt niet mee te sjoemelen. Daarom wordt de blockchain ook steeds vaker ingezet voor andere transacties. Denk maar aan het registreren van verschillende soorten data. Wat eenmaal op de blockchain staat gaat er nooit meer vanaf en is ook niet aan te passen. Er kunnen alleen regels worden toegevoegd. Dit maakt deze toepassing ontzettend betrouwbaar.

Van cryptomunten zelf kun je ook veel leren. Ja ze hebben de toekomst. Nee, het is niet duidelijk hoe een cryptomunt in de toekomst vorm zal krijgen. Vooralsnog zijn het beleggingsobjecten, maar bedenk dat elke overheid in de toekomst een eigen digitale munt zal creëren.

Betalingen buiten de banken om

We hebben nog steeds een hekel aan banken. Ze beheren ons geld, bepalen de rente en brengen hoge kosten in rekening. Een cryptomunt die decentraal is heeft niks met banken of overheden te maken. Zo kun je buiten het toezicht van banken om betalingen verrichten. Bovendien verlopen deze betalingen razendsnel en is het ook nog eens een stuk goedkoper.

Kijk je naar cryptomunten die echt als betaalmiddel worden ingezet dan zijn dit voornamelijk bitcoin en ethereum. In Nederland zijn er ook aardig wat bedrijven die de cryptomunt gulden als betaalmiddel accepteren. Ook alweer interessant, want we hebben in eigen land een hele authentieke en betrouwbare digitale munt. Decentraal dus die staat niet onder toezicht van de overheid en banken kunnen er ook niet aankomen.

Toekomst crypto gulden

Hoe zit het dan eigenlijk met de toekomst van crypto gulden? Tja, met de koers gaat er niet bijster hard. Dit komt omdat er nog maar weinig mensen in deze cryptomunt investeren. De mensen die er wel inzitten zijn al jarenlang trouw aan gulden. Er zit dus een mooie community achter gulden.

Daarnaast zit er ook een goed team achter deze cryptomunt. Ontwikkelingen zijn nog volop in gang maar het is een van de weinige digitale munten die echt vooruitgang laat zien. Gulden zal zeker niet wereldwijd een succes worden, maar binnen eigen land heeft deze veel potentie.

Wil je investeren in gulden, dan is het goed om deze cryptomunt voor langere tijd op de plank te leggen. Het is geen snel-rijk-worden methode, maar voor de lange termijn zit er aardig wat in het vat.

Stel je toch eens voor dat je ze nu voor anderhalve cent per stuk koopt en dat ze over twee jaar een euro per stuk waard zijn. Dat bankstel van € 2000 dat je al zo lang op het oog had reken je met guldens af. Diezelfde guldens waar je twee jaar geleden € 30 voor betaald hebt. Dat is ook de toekomst van cryptomunten. Vandaag investeren, morgen ermee betalen en zo je winst behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.