Bijgewerkt: 28 maart 2023

Hoe deflatoire cryptocurrencies bijdragen aan je portefeuille

Een deflatoire crypto creëert schaarste. Er wordt een beperkte hoeveelheid munten of tokens op de markt gebracht. In tegenstelling tot inflatoire cryptocurrencies, waarbij er voortdurend nieuwe munten of tokens worden gecreëerd. Deflatoire cryptocurrency is interessant. Wanneer het aanbod vermindert óf de vraag toeneemt dan zal de waarde stijgen. In dit artikel de top 10 deflatoire crypto van 2023.

Het idee achter deflatoire crypto

Niet iedereen weet hoe deflatoire cryptocurrency ontstaat. Vaak wordt dit bereikt door het implementeren van mechanismen zoals “token burning”. Hierbij worden tokens vernietigd. Maar het kan ook bereikt worden door een vastgesteld maximum aantal tokens dat ooit zal worden uitgegeven.

De voordelen van dit soort munten

Een deflatoire crypto ervaart vaak waardevermeerdering als gevolg van schaarste. Dit komt omdat er een beperkt aanbod van tokens beschikbaar is. Als het goed is zal de vraag ernaar blijven groeien. Maar niet altijd, daarom is het goed om naar deflatoire crypto te zoeken die potentie hebben om in waarde stijgen.

De waarde cryptocurrency is afhankelijk van vele factoren, waarbij het niet alleen om schaarste gaat. Ook het marktsentiment, de acceptatie door gebruikers en de technologie spelen mee.

Handel nu de eerste 1000 euro gratis! Meld je aan bij handelsplatform Bitvavo, hét Nederlands initiatief.

Top 10 deflatoire cryptocurrency lijst

Bij populaire munten waarbij het aanbod wordt verminderd, zal de waarde door de tijd heen stijgen. Dit heeft met de schaarste te maken. Natuurlijk is dit niet te garanderen maar onderstaande cryptocurrency zijn niet alleen deflatoire maar ook nog eens kanshebbers om flink in waarde toe te nemen.

1. Bitcoin

De meest populaire deflatoire cryptocurrency is bitcoin. Het is de oudste digitale munt in en er wordt veel in gehandeld. Bitcoin is dominant en heeft invloed op de prijzen van andere cryptocurrency’s.

De uitgifte van deze munt bedraagt maximaal 21 miljoen stuks. Het minesysteem is wel aan inflatie onderhevig. De beloning voor bitcoin-miners wordt om de vier jaar gehalveerd.

2. Litecoin

Litecoin is, na bitcoin en ethereum, ook een van de oudere cryptocurrency. Elke vier jaar worden mining-uitbetalingen gehalveerd. De munt heeft een maximale voorraad van 84 miljoen stuks. Dat is wat meer dan bij bitcoin maar veel minder dan bij veel andere cryptocurrency. En dat maakt Litecoin zo interessant.

3. XRP

XRP is een deflatoire cryptocurrency. Het is ontzettend populair: het draait al sinds 2012. XRP heeft een eigen betalingsnetwerktechnologie ontwikkeld, bedoeld voor banken en financiële organisaties.

Ondanks dit mooie initiatief heeft het bedrijf achter deze munt ook met wat rechtszaken te maken gehad. In 2020 spande de SEC een rechtszaak tegen Ripple aan. Hierbij werd het bedrijf beschuldigd van het ophalen van 1,3 miljard dollar via niet-geregistreerde effecten verkopen.

Waarom XRP in het rijtje deflatoire cryptocurrency staat? Het heeft een maximale beschikbaarheid van 100 miljard stuks. Er komen dus nooit meer bij. In 2023 is rond de 53% van de maximale beschikbaarheid in omloop.

4. Shiba Inu

Dogecoin werd als memecoin in 2020 van zijn troon gestoten door Shiba Inu . Het project kreeg vrij snel een aanzienlijke bekendheid. Shiba Inu was in 2020/2021 de snelstgroeiende crypto. Sinds de oprichting steeg hij met enkele miljoenen procentpunten.

Er zijn ontzettend veel van deze ook coins in omloop. Toch vindt er een brand mee gaan plaats, waarbij er dagelijks best wel wat tokens uit de circulatie worden gehaald. Dit zou uiteindelijk voor meerwaarde moeten zorgen. De hoop is dat het brandproces sneller gaat waardoor de waarde veel eerder toeneemt.

5. Binance Coin

Het Binance-team maakt gebruik van de Buyback-and-Burn-strategie. Dit betekent dat ze munten van investeerders terugkopen en deze vervolgens naar een burenadres sturen. Dit gebeurt niet zomaar: de munten worden alleen teruggekocht van investeerders die een winst van meer dan 20% hebben behaald (in het voorgaande kwartaal).

Binace Coin (BNB) is de tolken die op het Binance-netwerk als betaalmiddel (voor transactiekosten) dient. Ook kunnen gebruikers ze voor verschillende services inzetten.

6. PancakeSwap

Je hebt centrale en decentrale handelsbeurzen. De meest bekende decentrale handelsbeurs is PancakeSwap. PancakeSwap heeft zijn eigen token, CAKE. De maximale beschikbaarheid ligt op 250 miljoen. In maart 2023 is hier 24% van op de markt gebracht (verhandelbaar).

PancakeSwap is gebouwd op het Binance Smart Chain- netwerk. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van centrale beurzen. Zoals een hogere beveiliging en minder risico’s op hacks. Vanwege het groot aanbod aan cryptocurrencyparen kunnen gebruikers in minder bekende of nieuwe tokens handelen. Dit kan potentieel hoge winsten met zich meebrengen.

7. Tamadoge

Tamadoge is een play-to-earn-spel (geld verdienen door het spelen van een game). Tijdens een inzamelingsactie werd er een bedrag van maar liefst 19 miljoen dollar opgehaald. De eerste investeerders wisten volgende rendementen te behalen.

Spelers verdienen beloningen door aan verschillende activiteiten deel te nemen. Bijvoorbeeld het voltooien van taken maar ook het kopen en verkopen van virtuele items. Spelers kunnen Tamadoge (TMDG) kopen, verkopen en verhandelen.

Voor gamers is het een leuke manier om geld te verdienen. Tamadoge is een deflatoire crypto omdat het een maximale uitgifte van 2 miljard coins heeft. In maart 2023 is 51% hiervan verhandelbaar.

8. Solana

SOL is de cryptocurrency van het Solana-netwerk. Het heeft zowel inflatoire als deflatoire kenmerken. Opvallend is het transactiekosten mechanisme. Een deel van de transactiekosten wordt actief verbrandt. In de loop der tijd creëert dit schaarste.

Er is geen vastgestelde limiet voor de hoeveelheid SOL. Hiermee is de munt dus ook inflatoir. Maar juist dankzij het transactiekostenmechanisme blijft er een goede balans tussen inflatie en deflatie bestaan.

9. Cronos

Cronos is de asset die het Crypto.com-ecosysteem ondersteunt. Het is een schaalbaar en efficiënt netwerk met snelle en goedkope transacties.

Het netwerk maakt gebruik van Proof of Authority (PoA). Dit betekent dat het netwerk wordt onderhouden door betrouwbare knooppunten. Het Cronos-netwerk is gebaseerd op de Ethereum Virtual Machine (EVM). Het is dus compatibel met Ethereum smartcontracts en gedecentraliseerde applicaties.

Het Cronos-netwerk is efficiënt en schaalbaar maar het is niet ontworpen als een deflatoire munt. Toch wordt het vanwege het groeiend aantal gebruikers wel zo gezien.

10. Polygon

Polygon is een blokchain netwerk. Het is ontworpen om snelle en goedkope transacties mogelijk te maken. Het netwerk maakt gebruik van de munt MATIC. Deze munt vervult twee belangrijke taken. Ten eerste om transactiekosten op het netwerk mee te betalen. Ook neemt de munt deel aan het PoS-consensusmechanisme.

Een belangrijk kenmerk van het Polygoon netwerk is dat het bij elk blok een deel van de transactiekosten verbrandt. Dit is om de waarde van de MATIC- munt te ondersteunen. Zo worden er steeds meer munten uit de circulatie genomen.

Het branden van munten is bedoeld om schaarste te creëren. Dit verhoogt de waarde van de munt. Het helpt ook om inflatie te verminderen en het netwerk stabiel te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.