Bijgewerkt: 13 december 2023

Veel ondernemers en particulieren twijfelen tussen dropshipping versus affiliate marketing. Wat is het beste verdienmodel? Wat is makkelijk te onderhouden en waar zit de potentiële groei in? In dit artikel leg ik alles uit wat je moet weten over het verschil tussen affiliate marketing en dropshipping. Ontdek wat de juiste keuze is.

Online geld verdienen

Affiliate marketing en dropshipping zijn twee populaire methoden om online geld te verdienen. Je doet geen grote investering en je loopt weinig risico. Vaak wordt gedacht dat je voor een van deze twee methoden moet kiezen. Maar het is ook goed mogelijk om voor alle twee te gaan. Hierdoor realiseer je meerdere inkomstenbronnen en dat kan wel zo veilig zijn.

Aan de andere kant vraagt het ook veel tijd wanneer je met deze twee verdienmodellen bezig bent. Daarom willen de meesten eerst de focus op één van de twee richten. Het is moeilijk om te bepalen welk model het meest winstgevend is.

Affiliate marketing versus dropshipping: overzicht

Het is goed om te weten wat deze twee modellen inhouden. Dan kun je een betere inschatting maken van de hoeveelheid werk en wat je per maand (ongeveer) gaat verdienen. Maar ook wat de risico’s zijn. Laten we dropshipping- en affiliate marketingbedrijven eens goed bekijken.

Promoten versus verkopen

Met betrekking tot werkwijze zit er een verschil tussen de twee verdienmodellen. Bij affiliate marketing promoot je producten of diensten. Je verkoopt zelf niks. Potentiële klanten verwijs je naar de adverteerder door ligt. Je krijgt betaald voor elke verkoop die je via je unieke link genereert. Is de klant niet tevreden over het product dat hij gekocht heeft? Daar heb jij niks mee te maken. De adverteerder handelt de klacht af.

Bij dropshipping verkoop je zelf producten. Je legt geen voorraad aan maar bestelt de producten pas bij de leverancier wanneer je een bestelling binnen krijgt. De leverancier verstuurt het product vervolgens naar jouw klant. Heeft de klant een klacht? Dan komt hij bij jou terecht. Niet de leverancier maar jij bent verantwoordelijk voor het afhandelen van klachten.

Dus: bij affiliate marketing promoot je producten zonder deze zelf te verkopen. Bij dropshipping verkoop je producten zonder dat je zelf een voorraad aanlegt.

De prijzen bepalen

Een groot verschil tussen deze twee is dat je bij dropshipping je eigen prijzen bepaalt. Je kunt € 5 voor een smartphonehoesje vragen maar ook € 15. Het is maar net hoe je het presenteert en wat de gek ervoor over heeft.

Wanneer jij je met Affiliate marketing bezighoudt dan heb je helemaal geen invloed op de verkoopprijzen. Het is namelijk de adverteerder die de prijzen van de producten bepaalt (of tarieven voor diensten). Dit kan soms nadelig zijn, bijvoorbeeld omdat de consumen ergens anders het product tegen een goedkopere prijs ziet. Hierdoor verkoop jij niks en ontvang je dus geen commissie.

Het verdienmodel

Het is ook goed om naar het verdienmodel te kijken. Wanneer je voor Affiliate marketing kiest dan krijg je een unieke affiliate link toegewezen. De link plaats je op je website, op sociale media of verstuur je via andere kanalen naar je doelgroep. Wanneer iemand op deze link klikt komt hij of zij op de website van de adverteerder uit. Koopt diegene vervolgens wat? Dan ontvang je commissie. Vaak bedraagt deze commissie een percentage van de verkoopprijs van het product. Dit ligt ergens tussen de 2% en 50%. De commissies kunnen dus ontzettend verschillen.

Bij dropshipping verkoop je producten. De winst bestaat uit het verschil tussen inkoop- en verkoopprijs.

De hoeveelheid werk

In principe brengen affiliate marketing en dropshipping net zoveel werk met zich mee. Je moet namelijk een website of webshop bouwen en content plaatsen. Bij dropshipping heb je soms contact met klanten. Gelukkig is er een hoop software beschikbaar om dit zo makkelijk mogelijk te maken.

Beide verdienmodellen vragen enkele maanden werk voordat je iets gaat verdienen. Dit komt omdat je eerst je website, webshop of social mediakanaal moeten promoten. Je kunt dit proces versnellen door zelf te adverteren.

De marketinginspanningen

Wil je nog een verschil tussen dropshipping en affiliate marketing zien? Dit heeft met marketinginspanningen te maken. Veel dropship-webshops adverteren met hun producten. Per € 100 aan advertentiekosten levert dit al snel € 500 of meer aan omzet op.

Wanneer je een Affiliate website hebt dan heeft adverteren nauwelijks zin. Dit komt omdat je verdient op basis van commissie. Stel dat iemand dat via jouw unieke link aanschaft en de waarde hiervan bedraagt € 100. Met een commissiepercentage van 4% krijg je dus maar € 4. Wanneer je € 100 aan advertentiekosten uitgeeft dan verdien je misschien maar € 50.

Dus: wanneer je een Affiliate website hebt dan is adverteren vaak nutteloos. Terwijl dit bij dropshipping veel oplevert.

Wat verdien je ermee?

Wat verdient meer, affiliate marketing of dropshipping? Daar is weinig van te zeggen. Er zijn Affiliates die elke maand € 8000 verdienen. Maar er zijn er ook de nog niet eens op € 50 per maand uitkomen.

Ditzelfde geldt voor dropshipping. Sommigen verdienen er 8000 euro per maand mee, anderen 50 euro.

Er is altijd een kleine groep affiliates en dropshippers die een inkomen van meer dan € 10.000 per maand weet te realiseren. Hoe realistisch is het dat jij dit verdient? Houd er rekening mee dat de kans gedurende de eerste vijf jaar heel klein is. Dan moet je echt heel veel geluk hebben. Bijvoorbeeld omdat je al een netwerk had opgebouwd.

Laten we even realistisch zijn. Of je nu voor dropshipping of voor Affiliate marketing kiest, zo zien de gemiddelde verdiensten eruit:

  • Eerste jaar: tussen de € 0 en € 500 per maand
  • Tweede jaar: tussen de € 250 en € 1000 per maand
  • Derde jaar: tussen de € 300 en € 3000 per maand
  • Vanaf vijf jaar: tussen de € 300 en meer dan € 10.000 per maand

Je ziet dat naarmate je verder in de tijd inhaakt, de verschillen steeds groter worden. Dit komt omdat nog geen 10% van de websites en webshops zeer succesvol wordt. Ongeveer de helft van alle Affiliates en dropshippers zal altijd minder dan € 10.000 per jaar blijven verdienen.

Een succesvolle business opzetten

Het probleem is dat veel mensen gewoon ergens mee beginnen. Ze willen geld verdienen zonder over de methode na te denken. Hier en daar lezen ze wat websites of volgen een of andere vage cursus. Het probleem met veel websites en cursussen is dat ze je van alles beloven. Hierbij zijn ze helemaal niet realistisch.

Hoe fijn zou het zijn om te leren van iemand met praktijkervaring? Zodat je alle ins en out’s ontdekt en weet waar je rekening mee moet houden. Maar ook leert van andermans fouten. Zodat je zelf de fouten niet maakt.

Wil je online geld verdienen en een auto’s succesvolle business opzetten? Bij Geldkip Groei & Ondernemen vind je verschillende cursussen die perfect aansluiten bij jouw ideeën en behoeften. Tegen ontzettend lage prijzen leer je alles wat je moet weten. Je krijgt er ook nog eens een gratis en exclusieve chatsessie bij. Tijdens deze sessie bespreek je de lesstof of deelt jouw toekomst ideeën, om samen te bekijken of dit haalbaar is.


Is het iets voor mij?

Online geld verdienen is erg populair. Toch moet je hier voorzichtig mee zijn, want velen denken dat je er snel rijk van wordt. De praktijk wijst vaak heel anders uit/ Vooral de eerste jaren ben je hard aan het werk. Je moet veel opbouwen en dat gaat niet vanzelf.

Of je nu als particulier of als ondernemer online geld verdient, je bereikt alleen iets wanneer je doorzet. Het eerste jaar steek je veel tijd in je website, webshop of social media. Het tweede jaar begint het goed te lopen en kun je het iets rustiger aan doen. Maar dit betekent niet dat je achterover kunt leunen!

Wie financiële vrijheid wil, zo min mogelijk risico’s wil lopen en geen probleem heeft met een wisselend inkomen, zijn dit twee goede verdienmodelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.