Werken is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van het leven. Je doet het niet alleen voor het geld, ook omdat het betekenis geeft en sociale contacten biedt. Toch kan werken een bron van stress en ontevredenheid zijn. Al helemaal als je geen controle over je eigen tijd hebt. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om te werken wanneer je wil, waardoor je meer vrijheid en flexibiliteit ervaart. In deze blog bespreek ik hoe je zelf bepaalt wanneer je werkt.

Waarom werken mensen?

Werk heeft verschillende doelen die voor iedereen anders kunnen zijn. Het meest voor de hand liggend doel van werk is het verdienen van geld. Geld is nodig om in je basisbehoeften te voorzien. Daarnaast geeft werk betekenis geven je leven. Werk geeft het gevoel dat je iets bijdraagt aan de maatschappij. En dat je gewaardeerd wordt voor wat je doet.

Daarnaast biedt werk sociale contacten. Je zal niet de eerste zijn die via de werkvloer een mooie vriendschap of zelfs een liefdesrelatie opbouwt. Tot zover de redenen om te werken. Wat jij wil is werken wanneer je wil, zonder dat een werkgever je vertelt wat en wanneer je dit moet doen. Je wil een vrije Geldkip zijn en dat begrijp ik als geen ander.

Waar je overal kunt werken

Op zich is het er qua arbeidsomstandigheden de laatste tijd flink op vooruitgegaan. Vroeger was werken aan een vaste locatie verbonden, zoals een kantoor of een fabriek. Tegenwoordig heb je steeds meer mogelijkheden om op afstand te werken.

Dankzij het internet en communicatietechnologieën werk je overal ter wereld. Zolang je maar een computer en internetverbinding hebt. Dit opent de deur naar nieuwe manieren van werken. Denk hierbij aan freelancen, thuiswerken en digitale nomadisme. Het zijn geweldige manieren om te werken wanneer je wilt, op welke locatie dan ook.

Meer uitleg over freelancen

Als freelancer werk je als zelfstandige professional opdrachten en voer je voor verschillende opdrachtgevers werkzaamheden uit. Je bent niet gebonden aan een vaste locatie of werktijden. Je bepaalt zelf welke opdrachten je aanneemt en wanneer je werkt. Dit biedt veel vrijheid. Je hebt wel de verantwoordelijkheid om zelf klanten te vinden en financiële zekerheid te creëren. Dit kan soms lastig zijn.

Vind je het prettig om je eigen tijd in te delen en niet de hete adem van een werkgever in je nek te voelen? Dan is freelancen zeker iets voor jou. Bekende voorbeelden zijn:

 • Schrijver/redacteur
 • Grafisch ontwerper
 • Vertaler/tolk
 • Fotograaf/videograaf
 • Webdeveloper

Werken wanneer je wil met thuiswerken

Thuiswerken is een vorm van werken waarbij je vanuit huis werkt, in plaats van op kantoor of op de werkvloer. Je bent dus wel in loondienst. Thuiswerken heeft voordelen, zoals geen reistijd, meer flexibiliteit en een betere balans tussen werk en privé. Thuiswerken is toch wel een uitdaging omdat het de grens tussen werk en privé vervaagt. Daarnaast heb je minder sociale interactie en dat kan een gemis zijn.

Bij thuiswerken is het vaak wel de bedoeling dat je een bepaald aantal uur per dag werkt. Of dat taken die dag of die week af zijn. Wanneer je hieraan voldoet dan heb je best veel vrijheid.

Digitale nomaden

Je hoort steeds vaker over digitale nomaden. Als digitale nomade werk je als freelancer of ondernemer vanuit verschillende locaties over de hele wereld werkt. Of je nu in Spanje, Japan of in Groningen zit: je kunt overal je werkzaamheden uitvoeren. Dit is vanuit je kamer of kantoor, een koffiebar, hotel, camper of boot. Het kan ook dat je ergens tijdelijk een (gedeeld) kantoor huurt.

Als digitale nomade is het belangrijk dat je toegang hebt tot het internet. Uiteraard heb je ook een laptop tot je beschikking. Bekende en populaire jobs die je als digitale nomade uitvoert zijn schrijver, designer, programmeur of creatieve professional.

Digitale nomaden zijn flexibel en combineren hun werk met het ontdekken van nieuwe culturen en omgevingen. Het is wel een hele uitdaging om een stabiel inkomen te verdienen.

Kun je werken wanneer je wil?

Het hangt ervan af of je kunt werken wanneer je wil. Als werknemer in loondienst heb je meestal vaste werktijden en werklocaties. Deze zijn vastgelegd in je contract. Toch zijn er ook steeds meer werkgevers die flexibele werkopties bieden, zoals thuiswerken of flexibele werktijden. Als zelfstandige heb je natuurlijk veel meer vrijheid om te bepalen wanneer je werkt en waarvandaan.

Je eigen tijd indelen

Een van de voordelen van werken wanneer je wil, is dat je je eigen tijd indeelt. Dit betekent dat je je werk kunt aangepast aan je persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Ben je bijvoorbeeld het meest productief in de ochtend, dan kies je ervoor om vroeg te beginnen en ’s middags vrij te nemen. Of als je een hobby hebt die veel tijd en energie kost, dan pas je werkuren aan. Zo houd je meer vrije tijd voor je hobby over.

Het blijft belangrijk om een goede balans tussen werk en privé aan te houden. Minder werken betekent vaak dat je op inkomsten in moet teren. Als alternatief is het passief inkomen.

Een passief inkomen

Steeds meer mensen creëren een passief inkomen. Dit is een inkomen dat je verdient zonder dat je er actief voor werkt. Dit kan bijvoorbeeld door het maken en verkopen van digitale producten, zoals e-books, online cursussen of software. Je ontwikkelt ze eenmalig en blijft ze verkopen. Ook investeren in vastgoed, cryptocurrency of aandelen is een vorm van passief inkomen.

Hier volgen enkele voorbeelden van passief inkomen:

 • Dividend uit aandelen
 • Huurinkomsten uit vastgoed
 • Royalties uit intellectueel eigendom, zoals boeken of muziek
 • Affiliate marketing op een website
 • Advertentie-inkomsten uit een YouTube-kanaal
 • Inkomsten uit een verhuurd bedrijfspand
 • Inkomsten uit een investeringsportefeuille met rente en/of beleggingswinsten
 • Verhuren van een parkeerplaats
 • Peer-to-peer leningen

Vermogen opbouwen

Door te werken wanneer je wil en je eigen tijd in te delen, bouw je vermogen op. Vermogen is het totaal aan bezittingen dat je hebt, minus je schulden. Werk aan projecten die je leuk vindt en waarin je gelooft. Je verdient niet alleen geld, maar voegt ook waarde toevoegt aan jezelf en anderen. Dit leidt op de lange termijn tot een verhoging van je inkomen en vermogen.

Voor jezelf beginnen

Een van de beste manieren om te werken wanneer je wil, is voor jezelf beginnen. Als ondernemer heb je de vrijheid om je eigen producten of diensten te creëren en te verkopen. Maar ook om je eigen tijd en locatie te bepalen.

Conclusie

Werken wanneer je wil biedt veel vrijheid en flexibiliteit, maar ook verantwoordelijkheid en uitdagingen. Of je nu freelancer, thuiswerker, digitale nomade of ondernemer bent, het is belangrijk om je persoonlijke doelen en behoeften in kaart te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.