Alternatieven voor sparen: 7 tips

Nog nooit stond de rente op spaargeld zo laag. Met minder dan 0,5% rente is een spaarrekening niet meer interessant. Gelukkig zijn er aan hoop alternatieven voor sparen. Zo kun je toch nog rendement uit je spaargeld halen. Met deze 7 tips hou je meer geld over.

Waarom sparen niet interessant is 

De spaarrente is zeer laag. In 2019 hanteert de Rabobank een spaarrente van 0,03% en de ING een vergelijkbare rente. Zit je boven het heffingsvrij vermogen, dan ga je ook nog eens vermogensbelasting betalen. Het heffingsvrij vermogen bedraagt €30.360 (2019). Over alles wat hierboven komt, betaal je minimaal 0,58% rendementsheffing. Het maakt hierbij niet uit of je minder spaarrente ontvangt. Daarom ben je op zoek naar alternatieven voor sparen. 

1. Aflossen op hypotheek of lening 

Voorkom dat je (teveel) vermogensbelasting betaalt. Gebruik het gedeelte boven het heffingsvrij vermogen voor het extra aflossen van de hypotheek of lening. Hiermee breng je direct je maandlasten omlaag. In veel gevallen kun je 10 – 20% van het oorspronkelijk hypotheekbedrag jaarlijks boetevrij aflossen. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet mag je ook boetevrij vervroegd aflossen. Alleen bij een spaarhypotheek is het niet verstandig om vervroegd af te lossen. 

2. Beleggen in aandelen of cryptocurrency 

Afhankelijk van hoeveel risico je wilt nemen, beleg je in aandelen, obligaties of cryptocurrency. Doe vooraf je huiswerk. Bekijk het beleggingsproduct, de financiële gegevens en de history. Je kunt flinke winsten behalen, maar je inleg ook zien verdampen. Spreid daarom je beleggingen goed.

Maak een combinatie van verschillende aandelen, eventueel afgewisseld met wat crypromunten. De Nederlandse cryptomunt Gulden staat eind juli 2019 op een koers van €0,0102. Dit kan zeer interessant zijn, vooral omdat deze munt ooit op €0,40 stond. Maar goed, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. 

3. Geld uitlenen

Wil je een hoger rendement dan op een spaarrekening, dan is het een optie om je geld uit te lenen. reken met een rente die gelijk of wat hoger ligt als de marktrente. wees voorzichtig met het uitlenen van je spaargeld. er zijn altijd oplichters actief die jou nooit terugbetalen.

4. Vastgoed: de huizenmarkt 

Met een groeiende bevolking heerst er steeds meer krapte op de huizenmarkt. Juist daarom kan een belegging in vastgoed zeer lucratief zijn. Om niet zomaar klakkeloos in vastgoed te stappen, zijn er beleggingsmaatschappijen.

5. Investeren in consumentenleningen 

Het gaat goed met de Nederlandse én Belgische economie. Daarom lenen we ook weer steeds meer. Investeer in consumentenleningen. Dit is bij Fast Invest al mogelijk vanaf slechts 1 euro. Je bepaalt zelf hoe lang je investering vaststaat: van 1 tot 12 maanden. Zet je bijvoorbeeld €200 voor 3 maanden vast, dan ontvang je €207 terug (2019). Dat is in 3 maanden tijd een rendement van 3,5%. Op een spaarrekening ontvang je per kwartaal nog geen 0,02% rente. Hoe meer je investeert en hoe langer dit vaststaat, hoe hoger je winst. Check altijd de actuele rente op de website van Fast Invest zelf. 

Maak kennis met Fast Invest 

Een rendement van 4% bij Lender & Spender

6. Energiebesparende maatregelen 

Wist je dat je met energiebesparende maatregelen heel wat geld bespaart? Zo levert een spouwmuurisolatie je jaarlijks €550 op. Het dak isoleren is goed voor een kostenbesparing van €700 per jaar. Plaats overal HR++ glas en betaal jaarlijks €200 minder aan de energierekening. Ditzelfde geldt voor zonnepanelen, waarmee je na een terugverdientijd van 10 jaar nog ruim 15 jaar lang profiteert van gratis stroom. 

Zet je spaargeld om in energiebesparende maatregelen. Goed voor het milieu maar zeker ook voor de portemonnee. Bovendien zorgt dit voor een waardestijging van de woning. Niet genoeg geld voor een verbouwing of energiebesparende maatregelen? Vul het spaargeld met een persoonlijke lening aan, mits je dit natuurlijk nodig vindt.

7. Start je eigen (internet)bedrijf 

Met een eigen website of webshop kun je jouw spaargeld flink laten groeien. Sommige internetondernemers behalen nettowinsten van €20.000 of meer (per maand). Durf te investeren maar let wel op het risico. Laat een mooie website of webshop bouwen. Zorg voor actieve social media kanalen en koppel deze aan je website(s). Daarnaast zul je vooral in het begin moeten adverteren. 

Heb je geen idee welke website of webshop je moet starten? Je kunt natuurlijk ook een bestaande goed lopende website overnemen. Zo koop je een kant en klaar online bedrijf, blog, affiliatie site of iets anders. 

Bekijk het aanbod op WebshopOvername.nl 

Slotconclusie alternatieven voor sparen

Met bovenstaande 7 tips kun jij je spaargeld laten groeien. Het rendement ligt een stuk hoger dan op een spaarrekening. Bedenk vooraf wel goed waar jij je spaargeld aan uitgeeft. Heb je veel spaargeld, probeer dan meerdere tips uit. Zo zorg je voor een goede spreiding. Bovendien doen miljonairs dat net zo: ze hebben meerdere inkomstenbronnen. Word jij op deze manier ook miljonair of op zijn minst een rijke GeldKip? Ik gun het jou! Dus… onderneem ook eens iets. 

Word je ook nog even lid van de Facebookpagina van GeldKip? Je ontvangt regelmatig leuke tips en handige weetjes. 

Dit artikel werd je aangeboden door Geldkip.nl
Wist je dat je cryptomunten kunt kopen met IDEAL? Bij een Nederlandse aanbieder en je hoeft geen wallet te downloaden (mag wel).