Hoe beleggen in cryptomunten?

Wel of niet investeren in cryptovaluta? Hoe beleggen in cryptomunten? Je zit met veel vragen. In dit artikel een belangrijk onderwerp: beleggen in cryptomunten voor beginners. Met informatie over verschillende soorten cryptocurrency & hoe en waar je deze verhandelt. Weet je gelijk waar je aan toe bent.

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Uitleg cryptomunten: wat is het?

Voordat je gaat beleggen in cryptomunten moet je natuurlijk wel weten wat het is. Cryptomunten of cryptocurrency staat voor digitaal geld. De allereerste cryptomunt werd in 2009 uitgebracht: Bitcoin. Cryptocurrency werkt met een blockchain. Dit is een digitaal grootboek waarop alle gegevens worden vastgelegd. Dankzij de blockchain is het niet mogelijk om valse transacties toe te voegen, iets te verwijderen of dubbele transacties te verrichten.

[do_widget id=custom_html-4]

Cryptocurrencies worden niet uitgegeven of gereguleerd door overheden. Tenminste, in de periode 2009 – 2021 niet. Mogelijk zal elke overheid in de toekomst zijn eigen digitaal geld uitgeven.

Investeren in cryptocurrency: wel of niet doen?

Cryptomunten zijn onderhevig aan grote koersschommelingen. In 2009 was Bitcoin minder dan 1 cent waard. Eind 2017 stond de koers op €15.000. Begin 2021 schommelt de prijs rond de €39.000. Het is dus heel lastig om te bepalen wat de koers in de toekomst doet. Naast Bitcoin zijn er nog ruim 2000 andere cryptomunten. Twee bekende Nederlandse munten zijn gulden en e-gulden.

Moet je nu wel of niet in cryptocurrency investeren? Dat hangt helemaal van je eigen verwachtingen af. Er worden vaak voorspellingen over de koers van cryptomunten gedaan. Tot nu toe is nergens uit gebleken dat die voorspellingen ook kloppen. Toen Bitcoin heel hard steeg, voorspelden analisten dat de koers op wel €100.000 ging uitkomen. Dat gebeurde niet. Toen Bitcoin heel hard daalden, zij men dat de koers onder de €1000 zou zakken. Ook dat gebeurde niet. Hou je dus niet teveel vast aan cryptocurrency analisten of voorspellingen.

Je moet voor jezelf uitmaken of en hoeveel je wilt investeren. Doe dit in ieder geval altijd met geld dat je kunt missen.

Hoe beleggen in cryptomunten?

Goed, je hebt voor je zelf uitgemaakt dat je wil investeren in cryptomunten. Hoe beleggen in cryptomunten? Volg onderstaande stappen en je komt een heel eind.

1. Aanmelden op een handelsplatform

Cryptocurrency is verhandelbaar op een cryptocurrency exchange oftewel een handelsplatform. Hier zijn er is zeer veel van. Helaas zijn niet alle handelsplatformen veilig of betrouwbaar. Zo zijn sommige platformen het doelwit van hackaanvallen. Hiermee gaan veel cryptomunten verloren. Kies daarom voor een betrouwbaar handelsplatform. Het Nederlandse Litebit is niet direct een handelsplatform, maar je kunt hier wel cryptomunten aan- en verkopen. Je betaalt met iDEAL of een andere betalingsmethoden. Litebit is zeer betrouwbaar en nog nooit doelwit van cryptomunten diefstal geweest.

Meld je aan bij Litebit

Wil je actief handelen, kies dan voor een groot en bekend handelsplatform. Je kunt terecht bij Binance, Kraken, Bitconic of Bitfinex. Om maar wat voorbeelden te noemen. Wil je alleen in het Nederlandse gulden handelen, dan kon je voorheen via Nocks doen. Nu moet je hiervoor naar een platform, bijvoorbeeld Litebit of een exchange.

2. Wallet aanmaken

Laat jij je cryptomunten op het handelsplatform staan? Dan is de kans aanwezig dat je deze ooit kwijt raakt. Neem het zekere voor het onzekere en maak een digitale wallet aan. Hierin bewaar jij je cryptomunten. Een wallet die meerdere cryptomunten ondersteunt is Coinimo. Daarnaast heeft iedere cryptomunt zijn eigen wallet. Wil je weten welke wallet je nodigt hebt? Bezoek dan altijd de officiële website van jouw favoriete cryptomunt. Via deze website download je altijd de originele wallet. Vertrouw niet altijd op de digitale wereld en sla je cryptomunten offline op. Dit doe je met een hardware wallet. Bekijk hier de best verkochte hardware wallets.

3. Tegoed storten

Je bent aangemeld op een cryptocurrency exchange en hebt een wallet. Dan wordt het nu tijd om een tegoed te storten. Anders kun je namelijk niet handelen in cryptomunten. Bij sommige exchanges stort je euro’s. Andere platformen werken met Bitcoin of een bekende cryptomunt. Hiermee koop je weer andere cryptomunten.

Tips beleggen in cryptomunten

Waarom zou je willen investeren in cryptocurrency? Vaak gaat het hier om de grote winsten. Bovendien betaal je lage transactiekosten. Hieronder een aantal tips om verstandig te beleggen in cryptocurrency:

  • Bewaar de digitale sleutel van je wallet op een veilige plaats
  • Zorg ervoor dat je de risico’s van investeren in cryptocurrency kent
  • Beleg alleen met geld dat je kunt missen
  • Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst
  • Maak regelmatig een back-up van je wallet
  • Kies altijd een sterk wachtwoord voor je account
  • Gebruik bij voorkeur 2FA bij het aanmelden op je account
  • Beleggen in cryptomunten die je begrijpt
  • Wed niet op één paard maar spreid je belegging
  • Laat je niet door emoties of andermans mening leiden

Met bovenstaande tips moet het lukken om te beleggen in cryptomunten. Begin eerst klein, bijvoorbeeld met maximaal €50. Bekijk of het handelen in crypto ’s jou bevalt. Kies ervoor om je cryptomunten voor de lange termijn weg te zetten of ze zo snel mogelijk weer met winst te verkopen.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *