Besparen op de energierekening: 8 praktische tips

Bijgewerkt: 28 maart 2023

Verlaag je energierekening in een paar eenvoudige stappen

Geld besparen, het is niet iets dat je wil maar wat je gewoon moet doen. Je houdt meer geld over voor andere zaken, bijvoorbeeld investeren en je vermogen laten groeien. Of voor de leuke dingen in het leven. Je energierekening verlagen betekent ook het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Of je nu huiseigenaar of huurder bent, je kunt het energieverbruik op verschillende manieren verminderen. In deze gids deel ik 8 praktische tips met jou.

1: Schakel over op LED-verlichting

De meeste mensen hebben al aardig wat ledverlichting in hun woning. Kijk eens kritisch rond. Misschien maak je nog steeds gebruik van oude gloeilampen of tl-buizen. Vervang ze snel want energiezuinige Ledlampen laten je energieverbruik drastisch dalen. Ledlampen hebben een lange levensduur. Ten opzichte van traditionele gloeilampen verbruiken ze echt veel minder energie.

Een bijkomend voordeel is dat ledlampen goed tegen trillingen en stoten kunnen. Ze gaan niet zo snel kapot. Oké het is een iets grotere investering maar het verdient zich wel terug. Dit is ook te danken aan de ontzettend lange levensduur. Een enkele ledlamp gaat minimaal 15 jaar lang mee. In sommige gevallen loopt dit op tot wel 20 jaar.

Wanneer je nog niks met ledverlichting doet dan moet je hier zeker over nadenken. Ledlampen koop je bij de bouwmarkt, in verschillende webshops en zelfs in de supermarkt. Weet je dat je je ook kunt kiezen uit verschillende kleuren en nuances? Voor de woonkamer kies je een warm witte kleur, een beetje tegen het gele aan. Gaat het om een werkruimte dan kies je juist voor een ledlamp met een helderwitte kleur. Hier zit een beetje blauw in verwerkt waardoor het op daglicht lijkt.

Let even op dat je de juiste lampen koopt. Ze moeten natuurlijk wel in de fittingen van je bestaande lampen passen.

2: Maak gebruik van natuurlijk licht

Heb ik je net verteld dat je met ledverlichting veel energie bespaart, ga ik je nu vertellen dat je gebruik moet maken van natuurlijk licht. Alle kleine beetjes helpen dus schakel de verlichting overdag uit. Doe de gordijnen open en zorg dat de ramen mooi schoon zijn. Zo valt er veel natuurlijk licht in huis.

Minder vaak de lampen aandoen verlaagt je energierekening. Maar er is meer want al wat daglicht en zonlicht verbetert je humeur. Ook heeft het een positieve invloed op je gezondheid. Het is dus altijd een goed idee om zoveel mogelijk daglicht in je woning naar binnen te laten vallen.

Investeer in energiezuinige apparaten

Moderne apparaten verbruiken veel minder energie dan oudere modellen. Misschien heb je nog een oude koelkast of vriezer staan. Wist je dat dit echte energievreters zijn? Vervang ze door een modern apparaat. Ook dit is een investering maar het levert veel meer op.

Ten eerste breng je de energierekening omlaag. Daarnaast draag je bij aan een duurzame toekomst. Door minder energie te verbruiken verminder je de CO2uitstoot. Een bijkomend voordeel is dat energiezuinige apparaten sneller en gebruiksvriendelijker zijn.

Kies altijd voor apparaten met een hoog energielabel. Denk hierbij aan A+++ of het nieuwe energielabel. Nieuwe apparaten hebben een lange levensduur dus je bespaart ook nog eens op reparaties en toekomstige vervangingen.

Er zijn veel energiezuinige apparaten verkrijgbaar. Van koelkasten en wasmachines tot verlichting en thermostaten. Kijk altijd naar de jaarlijkse energiekosten. Bereken hoeveel je kunt besparen.

4: Isoleer je woning

Het isoleren van je woning is een goede investering. Het verbetert je wooncomfort en helpt je om energie te besparen. Door je huis goed te isoleren blijft de warmte beter binnen. Ook voorkom je dat er koude lucht van buiten naar binnen komt.

Dakisolatie is een van de belangrijkste isolatiemaatregelen. Warmte stijgt namelijk op. Wanneer je dak slecht geïsoleerd is dan gaat er veel warmte verloren.

Muurisolatie is ook een goed idee. Koude lucht blijft buiten en de warmte blijft langer behouden. Je kunt muren op verschillende manieren isoleren. Dit is helemaal afhankelijk van het soort muur.

Vloerisolatie is niet voor iedereen weggelegd. Toch kan dit belangrijk zijn, bijvoorbeeld bij een betonnen vloer. Dankzij vloerisolatie hoef je minder te stoken.

Dan heb je ook nog isolerende beglazing zoals dubbelglas of tripleglas. Veel warmte lekt via ramen en kozijnen weg. Denk dus zeker aan het isoleren van kozijnen en beglazing.

Als laatste kun je gebruik maken van tochtstrips. Dit is een goedkope manier om je woning te isoleren. Plaats tochtstrips bij ramen, deuren en de brievenbus. Zo komt er geen koude lucht naar binnen.

5: Gebruik slimme thermostaten

Wil je echt veel besparen op je energierekening? Maak dan gebruik van een slimme thermostaat. Deze verbind je met het internaat. Vanaf je smartphone regel je de temperatuur in huis. Slimme thermostaten besparen veel energie. Dit komt omdat de thermostaat zich aanpast naar je levensstijl. Bijvoorbeeld het verlagen van de temperatuur wanneer je niet thuis bent of slaapt.

Een slimme thermostaat brengt ook veel gemak met zich mee. Je hoeft niet meer handmatig de temperatuur in huis in te stellen. Dit doe je via een app op je smartphone of tablet. Dus ook wanneer je niet thuis bent.

6: Verminder je waterverbruik

Net zo belangrijk is het verminderen van je waterverbruik. Het is niet zo dat water ontzettend duur is, maar we moeten er zuinig mee omgaan. En je weet: alle kleine beetjes helpen.

Ga wat vaker onder de douche in plaats van in bad. Je verbruikt dan veel minder water. Douche korter, bijvoorbeeld 5 minuten in plaats van 10 minuten. Maak ook gebruik van een waterbesparende douchekop. Hiermee kun je tot wel 60% op het water besparen.

Heb je al eens gedacht aan het hergebruik van water? Bijvoorbeeld het water dat je gebruikt om groente of fruit mee te wassen. Vang dit op en gebruik het om je kamerplanten of tuinplanten te besproeien.

Kijk ook eens naar aanwezigheid van lekkende kranen. Natuurlijk denk je dat het gedrup niet veel verschil maakt. Maar wist je dat je met een paar lekkende kranen in huis duizenden liters water per jaar verspilt?

7: Verlaag de temperatuur van je warmwaterboiler

Vaak staat de temperatuur van de warmwaterboiler veel te hoog ingesteld. Hierdoor verbruik je veel energie. Hieronder zie je hoe je de temperatuur van de warmwaterboiler lager instelt.

  1. Schakel de stroom uit. Dit wil zeggen dat je de stekker van de boiler uit het stopcontact haalt.
  2. Zoek naar de thermostaat van de boiler. Kun je hem niet vinden, kijk dan in de handleiding.
  3. Draai de thermostaat naar links of naar rechts om de temperatuur te verlagen. Het is aan te raden om de temperatuur eerst met 5 °C te verlagen. Wil je de boiler temperatuur toch lager instellen? Wacht dan eerst een uur en verlaagt de temperatuur dan nog eens met maximaal 5 °C.
  4. Controleer de temperatuur van het water. Dit moet veilig en comfortabel zijn. Test de temperatuur van het water altijd met je pols.
  5. Schakel de stroom weer in. De boiler is klaar voor gebruik.

8: Houd je energieverbruik bij

Het is belangrijk dat je bewust met energie omgaat. Niet alleen voor het milieu maar ook om geld te besparen. Daarom moet je je energieverbruik goed bijhouden. Hieronder enkele stappen om dit te doen.

Stap 1: verzamel gegevens over je huidige en historisch energieverbruik. Raadpleeg hiervoor de website of de app van je energieleverancier. Kijk hoeveel je verbruikt en wat je maandelijks betaalt. Maar ook wat de (verwachte) jaarafrekening is.

Stap 2: maak een overzicht van je maandelijks, wekelijks en dagelijks energieverbruik. Houd dit in een app, een spreadsheet of een notitieboekje bij. Het is belangrijk om te achterhalen waarom je energieverbruik op sommige momenten hoger is. Bijvoorbeeld omdat je elektrisch verwarmt, de airco aan hebt staan of de vaatwasser laat draaien.

Stap 3: analyseer je gegevens. Kijk naar patronen en trends. Misschien is het energieverbruik in de wintermaanden hoger. Of merk je dat je meer energie verbruikt wanneer je thuis werkt. Dan weet je ook wat je kunt doen om het energieverbruik omlaag te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *